Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Patienter riskerar att få vänta på hjälp”

Kommunens nattpatruller ska än en gång minskas. Den här gången föreslås det bli med en sjuksköterska.– Vi är väldigt oroliga för att det kommer att bli långa väntetider för patienterna, säger Roland Önneslöv, sjuksköterska.

Bakgrunden till att kommunen återigen planerar att dra ned på nattorganisationen är ett riktat sparkrav från kommunstyrelsen på 2,1 en miljoner kronor.

– Det blir fem tjänster istället för sex. Sedan i detalj hur det kommer att se ut vet jag inte i dag. Men förslaget är att en sjuksköterska som mer ska vara riktad mot boende, och två bilar mot hemvård, säger Camilla Andersson, områdeschef hemvården.

Nattpatrullerna har de senaste åren minskat från fem bilar med två sjuksköterskor i varje till dagens tre bilar.

– Vi har jobbat upp ett system som gör att vi klarar det i dag. Vi har fått lära oss att samarbeta mycket, säger Siv Öman, sjuksköterska.

– Nu ska det vara en ensam sköterska som har Tullhuset och vad vi tror några boenden centralt. De andra delar på resten av kommunen. Förut har vi haft en tredjedel på varje bil. Nu får vi två bilar med nästan hälften var, säger Roland Önneslöv.

Båda tror att deras nattliga hjälp kan bli sen.

– Vi kan inte lova att de åtaganden som Örebro kommun har tagit åt sig och som vi ska leva upp till går att genomföra. Att patienter i livets slutskede ska få vänta i högst 30 minuter på oss vid ett larm. Det är plågsamt och stressande att veta det, säger Siv Öhman.

Roland Önneslöv förklarar att det är lätt att bli kvar hos patienter under natten.

– Vi kan bli sittande och vänta på en ambulans i en timma. Då låser man en bil. Nu kan vi ringa en annan patrull. Men vi vet inte hur det kommer att funka i framtiden. Vi är väldigt oroliga för långa väntetider, säger han och tillägger:

– Det är absolut inte bra för patienterna. Sedan blir anhöriga, som kanske sitter vak, oroliga.

– Hoppas att kommunen går ut och informerar om att vi inte kan ha samma service, så vi slipper ta de smällarna, säger Siv Öhman.

Det finns mer som de är oroliga för.

– Vi har väldigt välutbildade nattsköterskor. En konsekvens om fler omplaceras till dagen blir att de säkert söker någon annanstans, och då förlorar kommunen den kompetensen, säger Siv Öhman.

– Det vi är rädda för är hur vi ska må när vi känner att vi inte räcker till, säger Roland Önneslöv.

På onsdagen hölls en information för personalen.

– Jag förstår oron. Då tänker jag att det är viktigt att de har det här mötet och gör en risk- och konsekvensanalys. Men vi har ett riktat uppdrag från KS att göra det här och då måste vi hittat den bästa lösningen, säger Camilla Andersson.

Nattpatrullen

I kommunens budget fanns det riktade sparkkrav på 40 miljoner 2016 och ytterligare 40 miljoner 2017.

Ett av de riktade sparkraven gäller nattorganisationen med sjuksköterskor, som ska spara 2,1 miljoner kronor.

Sjuksköterskorna har ansvar för hälso- och sjukvård i hemvården, på vård- och omsorgsboendena och för Förvaltningen för funktionshindrade mellan klockan 21.30-7.30.

Det är sex sjuksköterskor varje natt som är fördelade på tre bilar.

Omvårdnadspersonalen i nattorganisationen ansvarar för hemvård i hela Örebro kommun, mellan kl. 21.30-7.15.

Nattorganisationen är anslagsfinansierad och ingår inte i Lov-organisationen.