Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paulinas smarta förvaring

När du snubblat över skohögen i hallen och förlagt räkningarna för femtioelfte gången är det dags att göra något åt saken. Lösningen? God förvaring.

Vårt behov av förvaring förändras ständigt. Det som fungerade när vi var studenter håller inte när vi får barn och det som var praktiskt när barnen var små rullar inte lika smidigt när de blivit tonåringar.

Paulina Draganja, bloggare under namnet Förvaringsdrottningen, kan det mesta om förvaring men grubblar alltid på nya metoder.

– Det är ett ständigt pågående tankearbete. Vissa lösningar sitter perfekt och håller över tid, andra funkar något år innan det är dags att tänka om. Sedan tillkommer det nya saker som måste få en bestämd plats för att inte ligga och skräpa. Det är lika viktigt att röja och rensa, som det är att optimera sin förvaring.

Paulina Draganja har ett enkelt sätt att lösa problemen på. Utgå från ett irritationsmoment i vardagen, skapa en tillfällig lösning, testa den under en kort period för att se att den verkligen fungerar. Gör den sedan permanent.

– Det kan handla om att soffbordet alltid är belamrat med grejer. Undersök vad det är som hamnar där, det kanske är posten? Okej, posthanteringen behöver en ny lösning.

Testa att ta en kartong, skriv ”post” på den och ställ den i en hylla under en vecka. Hamnar posten där i stället för på bordet? Bra, då kan du köpa en snyggare lösning om du vill. Börja inte med att lägga ut en massa pengar för att lösa förvaring, testa din tanke först.

För Paulina Draganja handlar förvaringsintresset mycket om effektivitet, att minska antalet tidstjuvar och irritationsmoment i vardagen för att frigöra tid som kan läggas på roligare saker. Det viktiga är att utgå från sina egna behov.

– I min sons rum insåg jag att jag ville ha öppen förvaring i en höjd som passade honom. Jag hittade en hylla på Ikea och kände mig så nöjd. Det var först efteråt jag insåg att i princip halva världen har samma typ av hylla i sina barns rum! Det är en lösning som uppenbarligen passar väldigt många, men jag utgick från vad jag själv behövde när jag valde den.

MARIA SOXBO/TT

Så blir förvaringen bättre

Tänk efter innan varje köp. Hur ofta kommer du att använda en juicepress eller en brödrost? Och var ska du förvara den resten av tiden?

Hitta ett hem åt alla dina saker, annars kommer de att ligga överallt och skräpa.

Kommunicera med resten av familjen. Alla måste veta vad som gäller, annars riskerar förvaringen att bli en kvinnofälla. Det är ofta mamman i familjen som vet var allt finns och som ständigt går och plockar.

Märk så mycket som möjligt. Det underlättar för alla i hushållet att veta var man ska lägga sakerna.

Tänk på att det tar tid att ändra rutiner. En ny förvaringslösning behöver inte vara dålig bara för att den inte fungerar klockrent i början. Ge den en chans under ett par veckor innan du överväger att tänka om. TT