Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedagogiska eldsflammor

Det eldades friskt i Hörken häromdagen. Men den här gången slog lågorna inte ut från någon ”riktig” brand. Det var i stället Hörkenborna som provade på att släcka eld med en brandsläckare.

Under onsdagseftermiddagen hade Hörkens bygde-gårdsförening bjudit in byborna till en brandskyddsutbildning. Tjugotalet intresserade dök upp för att lyssna och lära sig mer om hur man som privatperson kan skydda sig själv och den egna fastigheten vid en brand.

Utbildare för dagen var brandmännen Per Sjöberg och Per Kilström från Västerbergslagens räddningstjänst.

– Målet är att vi ska nå alla som bor ute i byarna med den här informationen. Hittills har vi besökt sex platser inom vårt område, sa Sjöberg.

Bor man som Hörkenborna, en bra bit från en brandstation, är det extra viktigt att ha koll på sitt brandskydd. Brandvarnare och brandsläckare bör vara en självklarhet.

– För ni har väl brandvarnare? frågade Kent Sjöberg.

– Ja, mumlade den församlade skaran.

En stor del av informationen rörde fakta om bränder, brandorsaker och brandskydd.

– Vi svenskar tycker att det är viktigt med olika former av brandskydd, men alldeles för få har rätt utrustning hemma, berättade Per Kilström.

Som exempel nämnde han att 92 procent av befolkningen anser att det är viktigt att ha en brandvarnare, men att endast 75 procent har en.

Att ha en betyder heller inte att den fungerar som den ska. Tre till fyra gånger per år ska batteriet motioneras, berättade han.

– Vi har en förmåga att agera i efterhand. Det är synd för det finns många smidiga och smarta lösningar.

Efter föreläsningen fick byborna även prova på att släcka eld – både med brandsläckare och med filt.

– Det här var verkligen jättebra, konstaterade deltagarna efteråt.

– Det är viktigt att få veta hur man ska göra och vad man ska göra.

Brandmännen passade också på att varna för personer som säljer brandskyddsutrustning genom dörrknackning.

– En brandsläckare kan då kosta tusentals kronor. Vi har tillsammans med ett försäkringsbolag sålt brandsläckare för 300 kronor. Omkring den summan bör priset ligga, sa Kent Sjöberg.