Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pehrson: Rims öde visar att opinionsbildning är viktig

Lars Ströman stoltserar med att hans uppgift är att vara uppkäftig. Fast när den, enligt etiketten liberala ledarsidans chef, ska redovisa sin syn på maktdelning blir den mer konstig än uppkäftig.

Annons

Enligt den klassiska liberala rättsstaten stiftar politikerna lagar. Myndigheterna tillämpar och dömer i de enskilda fallen. Detta oberoende av och utan inflytande av opinioner i allmänhet och utan inflytande av politiker i synnerhet. Detta är den bärande tanken också i den svenska grundlagen.

Alla vi som väljer att söka och bära ansvar som folkvalda möter varje dag konsekvenser av tillämpningen av gällande lagstiftning i enskilda fall. Varje dag berörs och upprörs vi över samhällets tillstånd. Inte sällan med olika reaktioner beroende på om vi tillhör majoriteten som styr eller oppositionen.

Utifrån detta driver vi sedan opinion för att gällande lagar ska bestå eller förändras. Strömans oförskämda påstående att jag är av åsikten ”att alla folkvalda ska ha en skyldighet att hålla käften, när de anser att statliga myndigheter beter sig uppåt väggarna” är obegriplig.

Ju fler som driver opinion om en mänsklig migrationspolitik desto bättre. Folkpartiet liberalerna har gjort det i hundra år ungefär. Vi kräver dock inte politisk överprövning i varje enskilt fall vi inte gillar. Lilla Rims öde är ett exempel på att vår opinionsbildning är viktig.

När något är ”uppåt väggarna” ska vi ändra lagstiftningen generellt. Inte öppna för politiska ”överinstanser” som slumpartat ska överpröva vissa utvalda fall – inte sällan utmejslade av massmedier.

Riksdagsledamot (FP)

Johan Pehrson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel