Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pendlare från norra länet missgynnas i Örebro

Varje dag pendlar hundratals människor med buss till och från Örebro från städer liggande norr ut, en stor andel av dessa består av skolungdomar. I nuläget har länstrafiken slutat köra norrgående linjer till konserthusets busshållsplats på grund av bygget av kulturkvarteren. Flera linjer trafikerar fortfarande konserthusets busshållsplats, så varför får de som bor norr om Örebro försämrade möjligheter att ta sig till skolan?

Det här drabbar främst de elever som går på skolor en bit ifrån resecentrum som är den hållplats man hänvisas till. Exempel på en skola där eleverna drabbas är Tullängsgymnasiet. Det finns nu elever som till hösten ska börja gymnasiet som väljer bort Tullängsgymnasiet på grund av problematiken med resandet.

Samma sak gäller på eftermiddagarna, man får helt enkelt ta en senare buss hem vilket resulterar i att man kommer hem senare.

Då bussarna gick till konserthuset kunde man som elev ta en buss som var framme en liten stund innan man började och sedan gå den korta sträcka man hade till skolan. Om man som elev har en timmes bussresa från sin hemort till Örebro måste man gå hemifrån tidigt. Då man nu måste räkna med att hinna ta en stadsbuss alternativt promenera genom halva Örebro måste man åka ännu tidigare. Samma sak gäller på eftermiddagarna, man får helt enkelt ta en senare buss hem vilket resulterar i att man kommer hem senare.

Att konserthuset inte längre trafikeras drabbar många skolungdomar, vi får mindre fritid och även mindre sömn då vi måste åka tidigare hemifrån. Eftersom andra linjer trafikerar konserthuset varför kan då inte de norrgående linjerna göra det?

”Pendlande elev”

Nora

Att åka hela resvägen med buss tar kortare tid än att kliva av på Konserthuset och gå till Tullängsgymnasiet.

Svar direkt:

Vad tråkigt att du upplever att avstängningen av Konserthuset gör det svårare för elever att ta sig till och från Tullängsgymnasiet. Ombyggnationerna vid Konserthuset gör att det är för trångt för de norrgående linjerna att passera trafiksäkert och därför omdirigeras dem bort från Konserthuset. När arbetet vid Konserthuset är färdigställt kommer de norrgående linjerna att börja trafikera hållplatsen som vanligt igen.

I och med tidtabellskiftet justerades körvägen för linje 6 som gör att den numera åker till Tullängsgymnasiet. Detta gör att elever som kommer med regionbuss till Örebro Resecentrum nu kan byta till stadsbussen utan att behöva gå till Slottet för att ta linje 5.

Att åka hela resvägen med buss tar kortare tid än att kliva av på Konserthuset och gå till Tullängsgymnasiet.

Du sparar cirka 10 minuter varje morgon genom att åka buss hela vägen.

Fredrik Eliasson

Kollektivtrafikchef,

Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel