Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengabråket: Ödesmötet avgör Indianernas framtid: "Då kanske det inte blir någon speedway"

 
Indianernas pengabråk
Visa alla artiklar

Indianernas framtid i elitserien kommer i praktiken att avgöras på kommunstyrelsen i Kumlas sammanträde nästa vecka.
Säger kommunen nej till att hjälpa klubben ekonomiskt – då kommer Indianerna troligtvis inte kunna ställa upp i elitserien – och degraderas till division 1.
– Om kommunen inte gör det, då kanske det inte blir någon speedway, säger
ledamoten i Indianernas styrelse, Per Åke Gerhardsson.

Flera före detta Indianförare saknar ersättning från Indianerna. En del av skulderna har betalats av enligt en avbetalningsplan, där den första inbetalningen var inne på förarnas konton 1 november. Den andra utbetalningen skulle kommit 15 november – men uteblev.

Läs mer: Pengabråket: Fredrik Lindgren också utan pengar från Indianerna – här är brutna avtalet: "En sorg"

Att klubben skulle få problem att betala ut erstättningen uppdagades på ett styrelsemöte för Indianerna 10 november.

För att Indianerna ska kunna betala ut resterande delar hänger allt på att Kumlas kommunstyrelse beviljar bidrag till klubben på 600 000 kronor på ett sammanträde som är planerat till onsdag i nästa vecka, 30 november – om frågan kommer upp bordet. Dagordningen för kommunstyrelsens sammanträde är i nuläget inte fastställd.

Men ännu mer än så står på spel. Klubbens framtid i elitserien äventyras om bidraget inte klubbas igenom. Ansökningstiden för elitlicensen om att köra i elitserien nästa säsong går nämligen ut 1 december.

– Det är inte lätt att få sponsorer om inte kommunen ställer upp på det. Och om inte kommunen ställer upp på det, då är det ingen som törs satsa på det, säger styrelseledamoten i Indianerna, Per Åke Gerhardsson och fortsätter:

– Och om kommunen inte gör det, då kanske det inte blir någon speedway. Det är så pass mycket pengar.

Medverkan i elitserien och utbetalning till förarna hänger alltså på att kommunen då beslutar om ett bidrag till Indianerna?

– Om kommunen ställer upp med pengar, då har vi sponsorer som är villiga att ställa upp.

Vad händer om de säger nej?

–Ja ... Då är det nog nej ... Då är det nog division 1, eftersom vi inte får kliva ned i allsvenskan.

Läs också: Indianerna fortfarande skyldig Antonio Lindbäck pengar – trots överenskommelse: "Har inte fått någon förklaring"

Inga pengar kommer att kunna betalas ut till de drabbade förarna innan kommunstyrelsemötet 30 november. Först då kan Indianerna veta om de över huvud taget har möjligheten till att ersätta sina före detta förare.

– Då vet vi mer. Får vi pengarna från kommunen så kommer förarna att få sina betalningar. Vi vill ju betala förarna, de ska ju kunna få sina pengar, säger Gerhardsson och fortsätter senare:

– Det är synd för förarna. Det är ju deras jobb.

Läs även: Indianerna skyldig talangen Joel Andersson 180 000 kronor: "För jävla dåligt"

En av orsakerna till den akuta ekonomiska krisen i Indianerna är sviktande publikintresse i slutspelet, enligt Gerhardsson. Klubben ska då ha gått back nästan en halv miljon kronor – bara på att genomföra den sista matchen mot Piraterna.

– De ändrade ju i slutspelet och alltihopa det där. När vi inte hade chans att nå final, då var det bara 1 400 personer där. Då backade vi över 400 000 bara på den sista matchen. Det gäller att ha ett bra lag som vinner hemma, för då kommer det mycket folk, säger Gerhardsson som var med i det indianlag som tog SM-guld 1990 och 1991 och tillägger:

–Jag har också kört speedway, även om det var en herrans massa år sedan. Men förarna har för mycket betalt nu. Är det så att vi får igång det igen, så kommer förarna inte få så mycket pengar som tidigare. Vi drar ned en och en halv miljon på det.

– Det är tråkigt att det blivit som det blivit.

NA har sökt Indianernas ordförande, Dan-Åke Moberg, för en kommentar.

Läs ännu mer: Dannö dömer ut maktspelet i Indianerna: "Jag mår illa"