Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengarna finns på fel ställen för att råda bot på Örebros problem

Annons

Lennart Carlsson frågar mig varför Örebrosjukvården har problem (NA 27/2). Bra fråga. Jag tror (obs! vet ej) att vi blivit fler invånare och att problemen ändrar sig över tid. På 1930-talet hade vi TBC, på -40-talet polio, på -60-talet var en hjärtinfarkt så gott som en dödsdom liksom all sorts cancer. I dag är det bättre och nu opereras knän och höfter som bara den, man får åka hem efter bara några dagar.

Nu är det stora problemet psykisk ohälsa. Carlsson har helt rätt där. Vad göra då? Det bästa och billigaste är att skapa ett mänskligare samhälle så inte problemet uppstår. Arbetsmarknadens krav på högsta möjliga lönsamhet av de arbetande, inte minst i vården själv, har knäckt alltför många. På sista tio åren har kraven gått överstyr, till och med bland våra barn, där ungdomsdepressioner ökat och BUP inte räcker till. Det här psykeländet är inte Region Örebro läns fel men det är de som ska möta problemet. Det tar tid för det behövs både hårdvara, lokaler och utrustning, och mjukvara, utbildad personal. Alltså bättre att förbygga.

Då kommer vi till pudelns kärna, resurser det vill säga pengar. Pengar finns, vi får ett femtiotal miljardärer varje år men pengar till samhällsnytta därifrån är ömtåligt för “vad får jag för dem?” Ska det vara så? I USA har miljardärerna Warren Betty och Bill Gates sagt att de betalar skamligt lite till samhället från sina miljarder. Kunde sedan Skatteverket driva in smitarnas andel också så skulle det nog räcka till både försvar och sjukvård.

Sedan borde nog staten ta över så att de svåraste problemen sköttes på några få specialistsjukhus i stället. Vad säger du Carlsson, är min förklaring acceptabel?

Björn Molander

Glanshammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel