Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pension inget för Anna-Bella

På morgonen städar Anna-Bella Eklund en villa i Almby. Sedan tar hon bilen och kör mot Väster och en lägenhet som ska
få sin veckorengöring.
Trots att Anna-Bella är 70 har hon inte slutat jobba. Stadsliv följde med henne en förmiddag på ett arbetspass.

– Att gå pension var det värsta jag varit med om.

Det säger Anna-Bella Eklund. I dag jobbar hon i stället åt företaget Hyr en pensionär. Hon städar cirka tio timmar i veckan i olika hem. På torsdagarna börjar arbetet med en tidig morgontur ut till Almby. Där städar hon en villa och sen är det dags att åka till Väster.

Anna-Bella parkerar och lastar ur bilen. Det mesta finns redan i hemmen men några trasor och en hink tar hon med sig.

Det är svårt att ta sig fram. På morgonen har snön vräkt ner och Anna-Bella skyndar in i porten.

– Egentligen brukar jag ta en cigarett på väg från bilen men det hoppar jag över i dag. Jag ska ju ändå försöka sluta – efter 59 år som rökare.

Hon skrattar lite och stampar av sig snön.

Anna-Bella började arbeta som 14-åring. Det var på skofabriken Persson Co. Sedan har hon haft en rad olika arbeten, som städerska inom kommunen, på Tybblehemmet, i kassan på Konsum i Vivalla, på Eyrabadet och de sista åren innan pensionen som facklig på heltid för Kommunal. Dessutom har hon fött sex barn. Den första fick hon redan som 17-åring.

– Ja, det var inte direkt tid att studera. Du vet, jag hade fyra barn när jag var 24 år. Men jag har alltid sagt att jag ska ta studenten innan jag dör, men nu börjar det nog ändå bli försent.

Så skrattar hon igen. Rycker lite på axlarna, inser att livet blev som det blev.

Hon längtade inte efter att bli pensionär, saknade arbetskamraterna och kontakten med folk. Kände att hon orkade mer. Dessutom var pengarna en stor anledning till att Anna-Bella behövde jobba vidare.

– Jag får bara ut cirka 8 000 i månaden i pension, hyran är på 5 000. För att kunna bo kvar var jag tvungen att ta ett jobb och när jag såg att Hyr en pensionär annonserade efter folk nappade jag.

På städarbetet tjänar Anna-Bella 125 kronor i timmen.

– Så mycket har jag aldrig haft tidigare.

Hur är det att städa hemma hos folk?

– Först tyckte jag det var lite obehagligt. Det kändes som om jag kom hem och störde, och var rädd för att det skulle bli fel. Men nu är jag van. Jag brukar börja med det jobbiga, som badrummen. Sen dammar jag, dammsuger och våttorkar.

Det känns inte ”skämmigt”?

Anna-Bella tittar på mig en stund, funderar över frågan, sen säger hon:

– Aha, du menar pigdebatten. Nej, varför skulle det vara det. Jag får ju betalt. Men jag vet att folk kan tycka det.

Förutom städarbetet har Anna-Bella en rad uppdrag och engagemang. Hon jobbar politiskt för socialdemokraterna, håller kurser och är en aktiv skytt.

– En av mina söner sa en dag: Mamma, nu får du väl ge dig med allt. Så där mycket kan du inte hålla på med. Men sen tänkte han efter och sa: Egentligen skulle jag väl bli mer orolig om du inte höll på.

Hon fortsätter:

– Inte för att det direkt är roligt att städa, det kan jag inte säga. Men om folk är nöjda med det jag gör, då känner jag mig också nöjd, och då orkar jag fortsätta ett tag till.

Anna-Bella Eklund

Namn: Anna-Bella Eklund.

Ålder: 70 år.

Bor: På Norr i Örebro.

Familj: 6 barn, 15 barnbarn och 1 barnbarns barn.

Gör: Är pensionär men jobbar cirka tio timmar i veckan med att städa i olika hem genom företaget Hyr en pensionär. Är politiskt aktiv inom Socialdemokraterna, sitter i stadsrevisionen och vilt- och naturvårdskommittén på landstinget, Är vice ordförande i Kommunals S-förening och ledamot i Hyresgästföreningen i Örebro. Håller i utbildningen till jägarexamen i ABF:s regi. Är också aktiv i Frövi jakt- och skytteklubb.