Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer "avvisas" från nya Konserthuset

När Örebro konserthus chockhöjer hyran har studiecirkeln för pensionärer inte längre råd att vara kvar.– Jag förstår att de kan hyra ut till konferenser, men huvudsyftet är väl att ha ett Musikens hus? säger Nini Elgström.

Sedan 2009 har Nini Elgström helt ideellt hållit studiecirklar i klassisk musik för pensionärer i Örebro konserthus. Under renoveringstiden träffades de tillfälligt i Betelkyrkan, sedan flyttade de tillbaka. Så plötsligt kom chocken: Höstterminens hyra skulle höjas från 16 000 kronor till 135 000 kronor. Det är en höjning med knappt 745 procent.

Nini Elgström säger att deltagarna var beredda på en viss höjning av avgiften efter Konserthusets renovering. Men en nivå drygt åtta gånger över den gamla nivån ser hon närmast som att pensionärerna avvisas från konserthuset.

– Vi har inga förutsättningar att betala de pengarna, säger Nini Elgström.

Beryl Lunder, vd på Länsmusiken i Örebro AB, säger att skälen till hyreshöjningen är helt ekonomiska. Efter ombyggnaden har kostnaden för konserthuset ökat.

– Hyreshöjningen är kraftig även för Länsmusiken, även om vi får kompensation till stor del av Örebro kommun, säger hon.

Länsmusiken förväntas dra in 1,5 miljoner kronor i hyresintäkter. Det innebär bland annat att Behrnsalen och Repsalen i Örebro konserthus hyrs ut till möten och konferenser.

– En studiecirkel i två timmar blockerar rummet den dagen för en låg hyreskostnad. Det har vi helt enkelt inte råd med, säger Beryl Lunder.

Att cirkeln fick hyra för ett lägre pris under våren handlar om att uthyrningen inte riktigt hade kommit i gång.

– Men vi har redan tagit emot 4 500 gäster till möten och konferenser. Efterfrågan är stor, och nu måste uthyrningen komma i gång på allvar.

Örebro konserthus har devisen ”Upplevelser för alla”. Att renoveringen medfört att vissa grupper utestängs håller inte Beryl Lunder med om.

– Det är vanligt folk som hyr också. Huset har inte blivit för fint, men det gäller att få det ekonomiskt att gå ihop, svarar hon.

Beryl Lunder säger också att det blir svårt att motivera en låg hyra till en speciell grupp. På Vuxenskolan, som studiecirklarna hålls genom, vill man i stället bredda diskussionen:

– Det är inte bara vi som inte kan betala så mycket. Det innebär att konserthuset väljer bort hela grupper, säger Frida Olsson på Vuxenskolan

Studieförbundet ställer sig frågande till hur Örebro konserthus kan förvänta sig en årshyra på drygt en kvarts miljon från en studiecirkel för pensionärer.

– Varken studieförbund eller pensionärer är kända för att ha mycket pengar, säger Frida Olsson.

I höst hålls i stället musikcirklarna åter i Betelkyrkan, där de blivit väl mottagna.

– Men om jag vore Örebro konserthus skulle jag ha öppnat famnen och sagt: I det här huset utövas musik på många olika sätt för många olika åldrar! Konserthuset fylls ju av barn och ungdomar på dagen, då vore det väl rimligt att även vår åldersgrupp får plats? säger Nini Elgström.

Konserthuset

Länsmusiken i Örebro AB är ett kommunalt dotterbolag. Det ägs till 91 procent av Örebro kommun och 9 procent av Region Örebro län.

Verksamheten består framför allt av Svenska kammarorkestern och Örebro konserthus.

Själva fastigheten ägs av Örebroporten. 2014-2015 renoverades huset för cirka 150 miljoner kronor. Bland annat höjdes konsertsalens tak med sex meter.