Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsålders-diskrimineras unga och äldre medarbetare - eller är det ren okunskap?

Annons

I dag får de flesta arbetstagare, flera miljoner, som omfattas av kollektivavtal sina tjänstepensionspremier inbetalda mellan 25 och 65 års ålder. Det innebär att man från myndighetsåldern tills man fyller 25 år och från fyllda 65 år inte genererar några avtalspensionspremier. Effekten av de nuvarande tjänstepensionsavtalen blir att många medarbetare går miste om åtskilliga 10 000-tals kronor i pensionspremier. En trolig effekt av detta är att den framtida tjänstepensionen vid ett livsvarigt uttag vid 65 års ålder blir ungefär 2000 kronor lägre än om den hade inbetalas. I detta sammanhang är det viktigt att betänka att pensionskapitalet ska förvaltas och utvecklas i över 40 är.

Under en följd av år har den allmänna debatten handlat om att avsättningar till våra pensioner måste öka för att kommande generationers efterlön, pension, ska nå en acceptabel nivå. Det är därför djupt förvånande att den fackliga aktiviteten och diskussionerna på arbetsplatserna är och varit lågmäld om tidigare inbetalning av tjänstepensionen, till exempel direkt från myndighetsåldern. Denna ojämlikhet och orättvisa som medför att yngre medarbetare från myndighetsåldern fram till att de fyller 25 år på de allra flesta avtalsområden inte har rätt till tjänstepension måste brytas.

Frågan om man har råd att pensionera sig diskuteras i dag allt livligare.

Därutöver har ”det kronologiska åldrandet” under de senaste åren blivit ett kärt debattämne. Det har främst handlat om frågor som arbetsrotation, stressfaktorer, flexiblare arbetstider och minskad fysisk belastning för att möjliggöra ett längre arbetsliv. Frågan om man har råd att pensionera sig diskuteras i dag allt livligare. De rent ekonomiska frågorna i samband med ett längre arbetsliv efter 65 års ålder är och varit ett kärt ämne i samhällsdebatten och flera politiska initiativ har tagits av våra folkvalda.

Däremot har initiativen här varit få från arbetsmarknadens parter. I dag upphör premieinbetalningarna till tjänstepensionen vid 65 års ålder inom flertalet avtalsområden. Därutöver är den allmänna arbetsgivaravgiften reducerad för äldre medarbetare från det 66:e levnadsåret. Det innebär lägre totala lönekostnader för arbetsgivaren. Sett till det faktum att den svenska samhällsdebatten varit intensiv om behovet och möjligheten att behålla så många som möjligt i sysselsättning efter fyllda 65 år är det anmärkningsvärt att tjänstepensionsinbetalningarna då upphör.

De lägre lönekostnaderna i form av minskade arbetsgivare- och pensionsavgifter bör till den absolut övervägande delen tillfalla den enskilde arbetstagaren i form av inbetald tjänstepension.

Till sist måste man ställa frågan: Har vi en pensionsåldersdiskriminering av yngre och äldre medarbetare eller handlar det bara om okunskap?

Björn Nyström

Distriktsstyrelseledamot, Örebro län och fullmäktigeledamot i Sveriges Ingenjörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons