Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Holm: "Han har gett reptilhjärnan ett ansikte"

Uppdaterad. Ordförande Dan-Åke Moberg avbröt ledamoten Per Holm ( KD) flera gånger under kommunfullmäktige. Nu kräver oppositionen Dan-Åke Mobergs avgång.

I Youtube-klippet ovan både ses och hörs Dan-Åke Moberg (S) avbryta Per Hom (KD) från att läsa upp ett stycke om intraprenaders upphandling, när talaren ville citera Wikipedia.

Per Holm riktar nu kritik både mot Dan-Åke Moberg och den röd-blåa majoriteten (S) och (M).

– Det är bedrövligt, ordföranden ska skapa trygghet och ordning. Socialdemokraterna här i Kumla avfärdar det hela, det är lite sektvarning över dem.

– Dan-Åke Moberg har gett reptilhjärnan ett ansikte, hos honom finns bara vän eller fiende.

Han uppger att oppositionen börjar tröttna på kommunfullmäktigeordförandets beteende, och att partierna ska träffas under nästa vecka för att prata igenom var de står.

– Det har pågått länge nu, och det är många som funderar en extra gång innan de går upp i talarstolen under mötena. Det skapar ingen trygghet direkt.

– Vi kräver att Dan-Åke Moberg avgår. Han satte sig över yttrandefriheten i måndags kväll, när han uttryckte sig som han gjorde till Per Holm.

Det säger Jan Engman ( C ), som tillsammans med Per Holm författat motionen om införande av intraprenad i Kumla, under vars debatt Dan-Åke Moberg ifrågasatte Per Holms rätt att citera ett stycke från Wikipedia.

– Det är helt otroligt att han säger som han gör. Utan att ens be om ursäkt efteråt. Alla kan göra fel, men från Dan-Åke Moberg kommer det inte ens någon avbön. Det är också allvarligt att de styrande nu stoppar huvudet i sanden, det är ett svek mot väljarna när de inte ens kommenterar hans agerande.

Jan Engman säger att de inte ville förstöra stämningen på den efterföljande julmiddagen efter måndagens kommunfullmäktige, där även kommunanställda uppvaktades för lång och trogen tjänst under 25 år. Därför valde de i måndags kväll att ligga lågt.

– Men nu kommer vi att agera, och kräver hans avgång. Som jag känner nu vill jag inte gå in i fullmäktigesalen något mer, så länge Dan-Åke Moberg sitter som ordförande.

Det är inte första gången kommunfullmäktiges ordförande tappar humöret under ett sammanträde. Senast i september ilsknade Dan-Åke Moberg till när ett extraärende, ett yttrande om en generös flyktingpolitik, inte kunde antas.

– Det här är ju vansinne. Det är klart som f-n att när alla har bestämt att vi får ta upp ärendet att vi också får behandla det, sa han då och riktade sedan sitt humör mot kommunens personal:

– Vi måste någon gång skaffa oss personal som klarar av att arbeta i det här. Man måste ha personal som kan vad vi gör.

Även 2013 hamnade Dan-Åke Moberg i blåsväder då han under ett fullmäktige kallade en 16-årig praoelev för snorunge.

Dan-Åke Moberg har avböjt att kommentera måndagens kommunfullmäktige. Mats Hellgren (M), som sitter med i majoriteten valt att kommentera händelsen så här i ett mejl till NA:

"Tyvärr fick debatten i måndags en tråkig ton. Dels för att många gick ifrån det förslag till beslut som stod skrivet i motionen och många inlägg var av upprepande karaktär. Per Holm valde en debattstil med personliga angrepp där han kommenterade mina kläder och var jag får min kunskap, kallade Annika Mobergs inlägg för tramsigt samt påpekade att majoriteten inte förstår ordet "fakta". I flera inlägg citerades wikipedia som källan till fakta. När Holm inte var i talarstolen satt han i sin bänk och ägnade sig åt att gestikulera och grimasera ogillande när majoritetens ledamöter talade.

Ordförandes uppträdande gick överstyr och vi sanktionerar inte ett sådant ordval. Däremot bör nog även den som klagar mest se över sitt eget beteende i fullmäktige och sättet man debatterar på."

Per Holm har efter Mats Hellgrens kommentar hört av sig till NA. Han menar att han aldrig sagt att Annika Moberg är tramsig, och att det framgår av inspelningen från fullmäktigemötet. Ordet tramsigt användes i en kommentar till förfarandet kring hur motioner författas, där Per Holm menar att det är tramsigt - inte Annika Moberg.

– Vad gäller klädseln, Mats Hellgren hade en rosa slips på sig och jag sa att han talar som om han hade en jätteröd slips, alltså att han pratar som en sosse.

Även Staffan Göransson (V) reagerar på Dan-Åke Mobergs agerande.

I ett pressmeddelande ställer han sig frågan om Kumla kommun är en diktatur som styrs av Dan-Åke Moberg. Detta med anledning av att Moberg uttalade -"Ja det beror väl på vad du ska säga", till Per Holm.

”Vi lever i en fri och öppen demokrati med ett demokratiskt styrelseskick, men i det här fallet undrar jag verkligen om vi gör det när en fullmäktigeledamot inte får säga det han vill i sitt

anförande”, skriver Staffan Göransson.