Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Willén LRF Örebro om Törsjöterminalen: Välj mat framför lagerlokaler

Annons

Att bygga lokaler för verksamheter är bra – oftast. Arbetstillfällen skapas, både i byggprocessen och i verksamheten. En del verksamheter är svåra att placera på grund av transporterna dit, andra är inte beroende av läget. Verksamheter är mer eller mindre samhällsviktiga. Matproduktion är väldigt essentiellt, för människan lever nämligen inte av luft allena.

Åkermarken försörjer oss med mat. Åkermark flyttar man inte. Åkermark tar väldigt lång tid att nyodla innan man får någon bördighet, och framför allt så går det inte att odla upp vilka marker som helst. Våra förfäder har faktiskt redan brutit den mark som kan anses odlingsvärd, mycket större arealer än de vi använder idag. Den som med våra moderna ögon inte kan anses vara odlingsvärd är idag skogbevuxen.

Är en kombiterminal i Törsjö mer samhällsviktig än matproduktionen från denna yta? I vår mening inte alls!

Är en kombiterminal i Törsjö mer samhällsviktig än matproduktionen från denna yta? I vår mening inte alls! Samtidigt är kombiterminalen i Hallsberg utpekad både nationellt och regionalt som en viktig transportnod. Där finns möjlighet och vilja att expandera godsmängderna. Avståndet till Örebro är något mer än två mil, vilket inte alls är avskräckande med tanke på att E20 mellan Brändåsen och Örebro kommer att elektrifieras för tunga lastbilstransporter.

Detta gör Törsjöterminalen till ett helt lokalt intresse, en etablering som dessutom motverkar utvecklingen av Hallsbergterminalen och tar bort en del av underlaget för elektrifieringen av E20. Så byggplanerna är illojala, mot regionala intressen och dessutom direkt kontraproduktiva.

Till er politiker som ska ta beslut i de här frågorna vill vi mana till ordentlig eftertanke. Med tanke på de domar i Mark- och miljödomstolen, som kommit på senare tid (inte minst den om Ormesta från midsommarveckan), så borde ni förstå att samhällsintressena har förändrats över tid.

Matproduktionen i landet får inte slarvas bort, istället ska den stimuleras. Enligt den nationella och regionala livsmedelsstrategin ska matproduktionen och självförsörjningsgraden öka i Sverige – och är då av regionalt, nationellt och globalt intresse.

Gör om och gör rätt! Välj mat framför lagerlokaler!

Per Willén

Ordförande LRF Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel