Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Personalen går redan på knäna”

Förslag finns att dra in fem heltidstjänster på Central-skolan samt 2,5 heltidstjänst på Finnerödja skola, fritidshem och förskola.Det är en besparing på cirka 3,2 miljoner kronor.Rektor Theo Kritikos vill överlämna ansvaret till barn- och utbildningsnämnden om förslaget klubbas igenom.

Annons

3,2 miljoner kronor ska sparas i år på Centralskolan, Finnerödja skola, fritidshem och förskola i Finnerödja och i särskolan skolår 7-9.

Förslag finns att fem heltidstjänster ska dras in på Centralskolan och cirka 2,5 tjänst ska dras in på förskolan, fritidshemmet och skolan i Finnerödja.

– Ekvationen går inte ihop. Det är omöjligt att spara mer på Cent-ralskolan och Finnerödja skola. Personalen på skolorna går redan på knäna, säger Theo Kritikos.

35–50 elever i varje klass

Om fem tjänster dras in på Cent-ralskolan innebär det att det får gå cirka 35–50 elever i varje klass. Det innebär också att det inte finns några resursgrupper i matematik eller engelska.

En besparing innebär att profilverksamheten försvinner och det kommer inte att finnas någon tillgång till speciallärare.

Följderna av besparingarna blir att arbetsmiljön för lärare och elever blir oacceptabel och antalet elever som inte klarar de nationella målen ökar.

”Har sparat i alla år”

I en skrivelse till kommunstyrelsen i Laxå så skriver Theo Kritikos följande:

”Centralskolan har sparat i alla år och vi befinner oss redan i dag i en mycket tajt organisation. Personalen går på knäna på grund av mindre resurser än tidigare. Ökade krav på genomförandet av nationella prov och en besparing kommer fullständigt att sänka min personalstyrka. Det besparingsförslag som finns gällande Centralskolan kan vi inte genomföra. Om beslut gällande Centralskolans besparingsförslag kvarstår, att dra in dessa tjänster, vill jag avsäga mig mitt uppdrag och överlämna ansvaret till nämnden.”

Lämnar över ansvaret

– Jag kan inte garantera säkerhet, kunskap eller arbetsmiljö på skolorna om förslaget går igenom. Om förslaget klubbas igenom så lämnar jag över ansvaret till barn- och utbildningsnämnden, säger Theo Kritikos.

Besparingsförslaget för fritidshem och förskola i Finnerödja är 350 000 kronor vilket är cirka 90 procent av en förskollärartjänst.

Besparingsförslaget för Finnerödja skola är 692 000 kronor vilket motsvarar 1,6 lärartjänst. Konsekvensen blir att det inte finns någon tillgång till speciallärare.

Det blir heller ingen hjälp till elever med särskilda behov.

Det blir stora klasser med 35–40 elever med blandade årskurser.

I skrivelsen skriver Theo Kritikos att han ställer sig frågande till vilken hänsyn man tagit till Skolinspektionens anmärkningar och i vilken mån man verkligen funderat över hur besparingsförslagen bockats av i checklistan från Barnkonventionen.

Annons