Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personlig stil i badrummet

Glöm trista sterila våtutrymmen i lysrörssken. Nu ska även badrummet få en personlig och ombonad prägel. Janniche Kristoffersens familj satsade sex veckor på att förnya husets 30 år gamla badrum.

Länge levde just badrummet ett eget liv, liksom fristående från resten av huset. Vår inredningsstil avspeglades inte där. I stället fanns här typiska badrumsartiklar som duschdraperi, badrumsmatta och spegelskåp. Men enligt Noemi Ivanova, badrumsinredare som bloggar på Badrumsdrommar.se, är det något som har förändrats.

– Nu börjar både företagen och inredningsmagasinen behandla badrummet som vilket rum som helst. När jag och min kollega Therese Eldh startade Badrumsdrömmar var det i princip bara vi som skrev om badrum på det sättet, säger Noemi Ivanova.

En som håller med om att badrummet är viktigt och helst ska harmoniera med resten av huset är Janniche Kristoffersen. Hon bor med sin man och två barn i ett radhus från 1950-talet. I maj renoverade de sitt badrum som hade mer än 30 år på nacken.

– Det var verkligen helt fruktansvärt – kakelplattorna hade börjat lossna och vi ville knappt duscha där.

Sonen Otis var två månader gammal och Janniche, som var mammaledig, var hemma i byggkaoset.

– Det var på gott och ont. Jag kunde hålla koll på vad som hände och se till att allt blev rätt. Men det är klart att det var jobbigt att vara hemma med en liten bebis med damm överallt.

Hon berättar att det som var värst var när de bilade ur hela källaren. Bullret var öronbedövande.

– Totalt tog hela renoveringen sex veckor. Under den tiden hade vi ingen dusch utan fick använda grannens. Vi kallar det ”våtservettsperioden …”

De inredningsval som Janniche och Johan har gjort ligger helt rätt i tiden. Bland annat har de målat delar av väggarna i stället för att kakla dem, och valt en stor spegel som gör att flera kan göra sig i ordning samtidigt. Rören är dolda och toalett och skåp vägghängda, vilket ger lättstädade ytor. Däremot har de inte satsat så mycket på förvaring. Det är något som Noemi Ivanova tycker är helt rätt prioriterat.

– Vi svenskar är så fokuserade på förvaring att vi ibland tappar funktionen på kuppen. Är ni en hel familj som ska bli klara på morgonen kanske det är viktigare med en stor spegel så att alla kan kamma sig samtidigt, än att trycka in ett skåp för handdukarna, säger hon.

En sak som hon däremot inte tycker att man ska snåla på är utrymmet:

– Just duschen tror många att de kan spara in kvadratcentimeter på, man tänker att 70x70 centimeter räcker. Men har man dåligt morgonhumör blir det garanterat inte bättre av att man slår armbågarna i väggarna vid varje dusch.

Noemi pratar också om vikten av att utgå från sig själv. Både när man väljer stil och när man väljer funktioner.

– Många inreder för att det ska vara lätt att sälja bostaden någon gång. Men när man lägger så mycket pengar på något – och det ändå inte finns några garantier för att köparen gillar din renovering – tycker jag absolut man ska följa sin egen smak.

MARIA SOXBO/TT

Janniches bästa badrumstips

1. Planera. Gör en enormt noggrann plan och en skalenlig skiss, och fatta beslut om alla detaljer – fogfärg, blandare, lysknappar – redan från början. Är du osäker eller otydlig kommer hantverkarna förmodligen att fatta egna beslut som du kanske inte blir nöjd med.

2. Ta känd hjälp. Anlita hantverkare som någon du känner använt och kan rekommendera. Det kommer förmodligen att bli fel någonstans längs vägen och då är det skönt att veta att det är en firma som löser problemen.

3. Stå på dig. Du är kunden, se till att du får det som du vill ha det. Hantverkare säger ofta att det inte går att göra vissa saker, men i princip går allt – det tar bara längre tid eller kostar mer. Badrum är dyrt att renovera och du ska leva med det länge, så du har rätt att bli nöjd.