Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter pekar ut en väg som bär

När Peter Andersson går ut och säger att elitserien om tre år inte är ett realistiskt mål för Örebro Hockey ser jag det inte som en sågning, men som ett sunt tecken på engagemang. Det Örebro Hockeys tränare i själva verket säger är att varken Rom eller något annat bestående byggs på en dag, och att ingen tjänar på att tro något annat.
Vackra slogans och stora visioner är bra att ha, men närkontakt med verkligheten är bättre. Och inte ens med bästa vilja kan man säga att Örebro Hockey är en klubb som står på gränsen till att konkurrera med klubbar som Leksand och Rögle och Södertälje.

Tränarna och spelarna har gjort ett strålande jobb med att etablera klubben i allsvenskan. Om man väljer att kalla en säsong för etablering. Det gör inte jag. Om två-tre år kan vi börja använda det ordet. Med rätt utveckling kan klubben kanske vara med och utmana om spel i kvalserien då.

Men vad är rätt utveckling? Att värva bättre spelare för att förstärka laget är en pusselbit, men bara en liten sten i ett större bygge. I Mikael Fahlander och ordföranden Davor Dundic har Örebro Hockey två engagerade och marknadsinriktade ledarprofiler. Oerhört viktiga för klubben i rätt roller.

Men rätt folk på rätt plats kräver att Örebro Hockey nu tittar på hur en elitmässig organisation ser ut.

Som jag ser det behöver klubben anställa en sportchef som har det hockeykunnande som krävs för att ta fram en sportslig avsiktsförklaring, en röd tråd som hela föreningen har att hålla sig till.

Så här ska vi träna, så här ska vi spela, de här spelartyperna behöver vi till A-laget. Så här ska juniorlagen ledas och tränas, så här ska vi scouta unga spelare. Och framför allt: De här kraven ställer vi på oss själva och varandra.

För att kunna ställa krav måste man erbjuda förutsättningar. Det kostar pengar. Örebro Hockey måste kanske anställa en juniortränare, en målvaktstränare, en klubbchef. Örebro Hockey måste, för att någonsin kunna prata om elitserien, heltidsanställa sina spelare.

För att komma dit måste plånboken växa. Örebro Hockey omsätter i dag runt 13-14 miljoner kronor. Det är en fis i rymden jämfört med de klubbar som på allvar aspirerar på elitserieplatser.

En renoverad, moderniserad och utbyggd arena skapar nödvändiga möjligheter att få en större stampublik, fler och större sponsorer, större kommers runt varje match.

Under vintern har jag upplevt att hockeyintresset i stan är långt större en de typ 1200 i snitt som fryst häcken av sig i den gamla ladan.

Jag hoppas att Peter Andersson tränar laget ett par år till, och att han sedan får en annan ledande roll i klubben. Och kollegan Lars ”Mozart” Andersson är klippt och skuren för en klubbchefsroll.

Och jag tjatar mig blå om vikten i att ta tillvara den kompetens som finns i närheten – Mikael Holmberg, Håkan Åhlund, Marcus Karlsson, Peter Hasselblad, Robert Ljunggren för att nämna några namn.

Till sist: Kanadas sylvassa ångvältshockey mot Ryssland var bland det mest imponerande jag nånsin sett i en hockeyrink. Lika bra att vi slapp möta den maskinen.