Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia-Maria Johansson: V är är vilse i drogpolitiken

Jonas Sjöstedt meddelar i Aftonbladet att Vänsterpartiet vill avkriminalisera bruket av narkotika för att ungdomar och vuxna ska kunna söka vård.

Sanningen är att det inte är kriminellt att vara missbrukare i Sverige i dag.

Jonas Sjöstedt talar om bruk av narkotika och menar att de som köper inte ska straffas, däremot de som säljer. Ett haltande argument då missbruk oftast finansieras av försäljning. I Sverige finns dessutom bara bruk av narkotika genom läkemedelsförskrivning. Allt annat är ett missbruk av narkotika då det handlar om illegal handel.

Ibland måste man lära av historien.

Nej. Vad vänstern gör är att öppna upp den gamla Pandoraasken ”legalisera narkotika” Gör vi det kommer Sverige snart gå över till strategin ”harm reduction”, (skademinskning för kroniskt beroende) .

Periodvis under de senaste 40 åren har hävdats att strategin ”harm reduction” och en legalisering skulle slå undan benen för den illegala marknaden genom att priserna skulle gå ner och missbruket minska. Jag med flera menar att harm reduktion aldrig kan vara en strategi i narkotikapolitiken. Inte heller en legalisering.

Ibland måste man lära av historien. Jag vill påminna om den legalförskrivning som skedde i Sverige under slutet av 60- och början av 70-talet i Sverige genom att preparaten Ritalina och Preludin kom ut på illegala marknaden på grund av den legalförskrivningen man beslutade om till missbrukare i Sverige då. Konsekvensen blev ytterligare missbruksmöjligheter och en explosion av amfetaminmissbruket. Inte heller kan väl någon med allvar mena att arbetet med medicinering med Subtext haft någon större framgång samhällsmässigt. Även här ser vi hur legalförskrivningen lett till att Subtext kommit ut och säljs på svarta marknaden

Med ett tydligt förebyggande arbete kan man också se att framgångarna blir påtagliga.

En del hävdar att genom legalisering skulle benen slås undan på droghandlarna. Priserna har visserligen gått upp på cannabisprodukter men detta beror på att THC-halterna ökat i haschet snarare än andra faktorer Detta enligt CAN:s senaste rapport. Så med det kan vi kanske enas om att legalisering med statlig kontroll inte leder till att några ben slås undan för droghandlarna.

Inom flertalet andra områden inriktas arbetet i första hand på att förebygga olyckor, inte strunta i det och i stället skaffa fler ambulanser eller bättre rehabilitering för redan skadade. Med ett tydligt förebyggande arbete kan man också se att framgångarna blir påtagliga. Vilket kan ses även i Sverige i europeisk undersökning ESPAD. Jämfört med USA har vi självklart en bättre situation men en referens kan även vara Kanada som legaliserade cannabis för ett år sedan – allt fler testar i dag narkotika där.

En del arbete inom harm reduction-verksamhet, till exempel HIV- testning är givetvis mycket bra för kroniker, men nolltolerans mot narkotika ska kvarstå! Allt annat vore att abdikera till förmån för drogliberala krafter.

Strategin och arbetet är och bör förbättras genom flera steg/insatser:

1. Hejda spridningen av missbruk genom tidiga upptäckter av ungdomar som hamnat i riskmiljöer för missbruk. I det enskilda fallet så snabbt som möjligt avbryta den fortsatt missbrukskarriären. I sista hand som en sista utväg måste det även finnas möjligheter till tvångsvård för att hindra ytterligare skador.

2. Staten behöver öka sin kompetens hos personal på sina institutioner vilket har en del att önska i dag. Staten behöver också minska sina dygnskostnader. Inte höja vilket görs i dag. Statliga kostnaderna är till stora delar vägledande vilket självklart påverkar vården i Sverige och attityderna till den.

3. Även privata institutioners metoder och uthållighet finns en hel del man som socialarbetare kan önska mer av. Att barnpsykiatrin och beroendecentralerna måste hjälpa och komplettera HVB hemmen som inte har tvångsmöjligheter borde 2019 vara en självklarhet, men är det inte.

Så fokusera på möjligheten att ge lång, bra och effektiv vård i stället för en legalisering debatt.

Pia-Maria Johansson

Socionom Örebro kommun med över 25 års erfarenhet, de senaste 5 åren fram till 2019 som placeringssamordnare. Idag deltid och oppositionsråd Nora kommun Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel