Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pias tunga krav på USA

Två raka OS-guld göra att Pia Sundhage har guldläge igen – i förhandlingar med USA om ett nytt fyraårskontrakt.
NA kan avslöja Sundhages kravlista som hon lämnat till förbundet.
– Ett av kraven är att jag skulle vilja ha friheten att resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill. I business class, säger hon.

När Pia Sundhage tog över USA:s landslag hade laget precis slutat trea i VM 2007. Nu har hon två raka OS-guld och ett VM-silver runt halsen – och ett utgående kontrakt i november. NA kan berätta att Sundhage redan lämnat sin kravlista till USA:s fotbollförbund. Det gjordes under herrfinalen på Wembley. Och nästa möte kommer att hållas när bägge parter träffas i samband med vänskapslandskampen mot Costa Rica i Rochester, New York, den 1 september.

– Jag har haft ett samtal med USA:s fotbollförbund. Jag sitter i en sådan underbar sits att jag kan ställa krav. Och sitter i ytterligare en sits som säger att om kraven är för höga så dör inte jag av det, säger Sundhage.

– Jag är oerhört lugn och det är ingen ko på isen. Dessutom är jag lite nyfiken på vad USA:s fotbollförbund kan erbjuda.

Tre krav

Hennes kravlista innehåller tre punkter.

– Det första kravet är om lägerdagar och landskamper. Det har varit stressande att ha så få landskamper. Dessutom finns det fortfarande ingen proffsliga i USA. Det går inte att förvänta sig att spelarna ska utvecklas i en liga som varar i fyra månader när det inte är ett mästerskapsår, som det var exempelvis 2009. Förbundet måste göra mer för att förbättra spelet i landslaget.

– Det andra kravet är att jag skulle vilja ha friheten att resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill. I business class. Jag har åkt ekonomi hela tiden tidigare. Jag har rest så fantastisk mycket. Om jag tycker att jag ska vara tre månader i Japan för att jag tror att det är bäst för att vi ska vinna nästa match förstår jag att man frågar varför – men jag vill att de ska respektera mitt svar.

– Det tredje kravet är att förbundet måste titta på min lön.

Spelarna fick en guldbonus i OS på omkring 176 000 kronor – hur stor fick du?

– Jag tjänar bra. Väldigt bra. Jag har varit smart alla tre åren; Jag får ingen bonus för en bronsmedalj. Men jag får desto mer för en guldmedalj. Kanske inte så smart upplägg på VM förra året när det blev silver, men jag fick lite för det också (skratt).

Ingen inbjudan till Barack Obama än?– Det är så att alla OS-guldmedaljörer blir inbjudna till Vita Huset och då inkluderar det general managern och tränaren. Jag vet inte när det är och jag har inte hört någonting.

Efter två nej – kommer du tacka ja den här gången?– Nej, det kommer jag inte att göra.