Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Picknick en serie sommånga vill samla på

Picknick är den populära servisen med de glada färgerna och mönstren - men formgivaren blev aldrig någon kändis.

Bakom serien Picknick står ett av porslinsfabriken Rörstrands stora namn – Marianne Westman (född 1928). Som porslinsformgivare förde hon en relativt undanskymd tillvaro och blev inte vad vi i dag kallar ”kändis”. Men hon står bakom några av de svenska serviser som har högst nostalgifaktor – som den blåvita Mon Amie – och som i dag efterfrågas över hela världen.

Marianne Westman var mycket produktiv och formgav under sina 20 år på Rörstrand massor med serviser – Maya, Lotta, Annika, Elisabeth, Mira Marie –  och burkar som Sill i dill och kryddburksserien Arom.

Under Westmans sista år på fabriken stod hennes porslin för 45 procent av omsättningen på Rörstrand.

Serien Picknick tillverkades 1956–69 och tillsammans med serien Pomona bestod den av 37 delar.

Populariteten kanske kan förklaras av de glada färgerna och mönstren. I dag är den mycket eftersökt på andrahandsmarknaden och ovanliga delar kan kosta långt mer än tusenlappen. Ett stort fat som på bilden kostar 850 kronor. Picknick har blivit samlarobjekt eftersom det är svårt att få tag i.