Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pipeline levererar bränsle till klimathot

Under 2020 når den ryska gasledningen Nord Stream 2 svenskt territorialvatten. Naturgasledningen dras parallellt med Nordstream 1 i Östersjön. Danskarna nobbade dragningen på danskt vatten, men Sverige har sagt ja till att lägga rören på svenskt territorialvatten. Det är världens längsta gasledning på havsbottnen. De 500 mil långa ledningen från Sibirien ska leverera naturgas till 50 miljoner hushåll i Västeuropa.

Den så kallade naturgasen är en fossil gas. Den fossila gasen ger vid förbränning oönskade utsläpp av metan, som är en ännu skadligare växthusgas än koldioxid. Naturgasen är en restprodukt som man får på köpet vid oljeutvinning.

Att lägga rör till Nord Stream 2 är gynna fortsatt rysk oljeutvinning. Ryssland har status som stormakt vad gäller olja och gas och äger 30 procent av världens naturgasfyndigheter.Det innebär att fossil energi fortfarande kan användas som ett politiskt och ekonomiskt vapen. Putin kan strypa energitillförseln och använda naturgasen som utpressningsmedel. Byggandet av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland har försenats av sanktioner från USA, men beräknas leverera naturgas under det här året.

EU-länderna köper hälften av sin naturgas från Ryssland, men förbränningen av naturgasen är miljömässigt ett problem som drabbar hela världen. Den ryska gasledningen Nord Stream 2 bidrar till att mängden skadliga växthusgaser fortsätter att öka i atmosfären. Coronapandemien har fått oss att för tillfället glömma det globala klimathotet, ett hot som äventyrar framtida generationers överlevnad. Visst behövs vaccin mot covid –19, varför inte vacccinera även jorden mot det ”pandemiska” klimathotet?

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel