Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratpartiet backar ur lokala valen

Det blir inga pirater i Örebropolitiken under nästa mandatperiod.
I höstas beslutade Piratpartiet att inte ställa upp i kommun- och landstingsvalet.
Och nu står partiet utan kommunledare sedan Stefan Rombing hoppade av posten i mellandagarna.

Annons

I augusti deklarerade ledaren Rick Falkvinge att det treåriga Piratpartiet nu var redo att satsa på kommun- och landstingsvalet 2010. Partiet har sedan starten som uttalat mål att fokusera mest på riksdagsvalet, men de lokalorganisationer som visat upp bra valprogram ska även försöka ta sig in i de lokala församlingarna.

Örebros organisation är inte en av dem:

– Vi har för litet utbud av bra politiker i partiet, säger Stefan Rombing, som varit partiets kommunledare i Örebro fram till jul.

I mellandagarna valde Rombing att lämna sina uppdrag som kommunledare och ordförande för partiets ungdomsförbund, Ung pirat, av privata skäl. Vem som ska efterträda honom är inte bestämt.

Två förutsättningar

Beslutet att inte ställa upp i de lokala valen togs i höstas efter en diskussion mellan Stefan Rombing och Jonas Bergling, som är valkretsordförande i länet.

– Vi har pratat om att ställa upp i valet, men det bygger på två förutsättningar. Dels att det finns vettiga frågor att driva lokalt, och dels hur vi organiserar oss. Finns det kandidater att sätta i fullmäktige? säger Jonas Bergling.

Om de hade ställt upp var tanken att Stefan Rombing skulle kandidera i kommunvalet och Jonas Bergling i landstingsvalet.

– Jag hade gärna ställt upp, absolut. Men vi diskuterade det och kom fram till att ingen var tillräckligt insatt. Vi skulle göra mer skada än nytta, säger Rombing.

Bergling tror i och för sig att partiet skulle kunna få tillräckligt med röster för att ta sig in i de styrande organen. Men han är rädd för att medlemmarnas brist på erfarenhet kan göra att de ändå inte får inflytande. Eller att man inte har medlemmar som är beredda att ta uppdragen.

– Vi vill inte hamna i samma situation som Sverigedemokraterna, att man ställer upp i varenda kommun och sedan inte har folk som kan ta platserna, säger Jonas Bergling.

Studentstad extra intressant

Partiet driver frågor som fri fildelning, uppluckrad upphovsrätt, stärkt personlig integritet och medborgarrätt. Att Örebro är en studentstad är extra intressant för Piratpartiet, menar Rombing, med tanke på att partiet kämpar mot vad de ser som ett framväxande kontrollsamhälle.

– Både kommunen och universitet försöker strypa alla kommunikationsmedel, och har försökt stänga av studenter som har laddat hem program, säger han.

Ni är för fri fildelning. En omdebatterad fråga är hur kulturen ska finansieras i framtiden?

– Självklart ska de som gör musik få betalt för det. Film och musik har blivit billigare, men det är lite för dyrt fortfarande. Vore det rimliga priser skulle jag glatt betala för det.

Har ni någon lösning på hur det ska gå till?

– Jag tror att det finns många sätt att lösa det på. Men det är väldigt komplicerat för det finns så många viljor i de olika branscherna, säger Stefan Rombing.

Vad säger du om kritiken mot er om att ni är för smala?

– Visst, jag kan hålla med till viss del. Men de här frågorna är så pass viktiga och innan Piratpartiet bildades så pratade nästan ingen om dem.

Rombing tror att partiet måste bredda sig med fler frågor innan det är moget för kommun- och landstingsval.

Stort uppsving

I dag har partiet 1 577 medlemmar i länet. Den uppmärksammade Pirate Bay-domen gav ett stort uppsving. I april fälldes fyra personer bakom fildelarsajten Pirate Bay till ett års fängelse och ett gemensamt skadestånd på 30 miljoner kronor, för brott mot upphovsrättslagen.

– Före domen var det kanske 15 000 medlemmar i Sverige. Det ökade med 25 000 medlemmar på ett dygn. Vi ökade med cirka 400 medlemmar i länet, säger Stefan Rombing.

Även EU-valet, som gav partiet ett mandat i Europaparlamentet, drog medlemmar.

Som många andra piratpartister anser Stefan Rombing att deras informationspolitik är svår för folk att förstå.

– Det gäller att kunna förklara frågorna. Det är många som inte förstår vad den nya FRA-lagen går ut på.

Förstår politikerna i Örebro?

– Nej, det tycker jag inte. De enda som brytt sig om de här frågorna är Ung vänster.

Piratpartiet

• Piratpartiet grundades i januari 2006 av Richard Falkvinge, en tidigare medlem i Moderata ungdomsförbundet (MUF).

• Syftet var att begränsa upphovsrätten och patenträtten samt skydda privatlivet.

• Enligt egna uppgifter har partiet en bra bit över 40 000 medlemmar. Medlemskap är gratis och fås på partiets hemsida.

• Medlemsantalet rusade i höjden efter Pirate Bay-domen.

• I riksdagsvalet 2006 fick partiet 34 918 röster, 0,63 procent, och blev det tredje största partiet utanför riksdagen.

• Förstanamn på valsedeln är partiets vice ordförande Christian Engström.