Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Piratpartiet har tagit strid i EU – och vi har levererat”

Det EU som svenska folket en gång röstade för att gå med i är inte det EU vi har i dag. Då var det ett samarbete för fri rörlighet mellan självständiga länder. I dag är EU ett byråkratiskt, centralstyrt och överstatligt projekt med tydliga demokratiska brister.

Därför är det inte förvånande att svenska folkets stöd för EU har bytts till motstånd. Enligt opinionsinstitutet Ipsos anser 43 procent av svenska folket att EU:s makt bör minska. Till detta skall läggas att 26 procent av svenskarna vill gå ur EU, rakt av. Sju av tio svenskar är alltså missnöjda med EU som det är i dag.

Då räcker det inte med kosmetiska förändringar. Vi piratpartister vill se ett helt nytt EU-fördrag. Det skall vara överblickbart och begripligt. Det skall vara demokratiskt. Det skall värna den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital. Och det skall tydligt slå vakt om våra medborgerliga fri- och rättigheter. Ett sådant nytt EU-fördrag skall sedan dels underställas en europeisk folkomröstning, dels godkännas av de länder som vill fortsätta vara med. På så sätt kan man skapa ett regelverk som är acceptabelt både för folket och för medlemsstaterna.

Ett exempel på hur dagens EU går fel gäller dess öppenhet. Eller snarare dess brist på öppenhet. EU lider av en hemlighetskultur. Beslut fattas av icke-valda byråkrater bakom stängda dörrar. Regelverk ändras genom handelsavtal som inte ens vi folkvalda får se innan allt är för sent. Detta är helt enkelt inte acceptabelt.

Vi i Piratpartiet vill exportera offentlighetsprincipen till EU. Det är raka motsatsen till vad riksdagen gjorde för bara ett par månader sedan. Den borgerliga alliansen och socialdemokraterna inskränkte då den svenska offentlighetsprincipen – med hänvisning till att EU kräver det. Vilket de tidigare uttryckligen lovat att inte göra.

EU måste också respektera medborgarnas rätt till privatliv. Piratpartiet vill skrota EU:s datalagringsdirektiv, som tvingar medlemsländerna att spara data om alla våra telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Vi kämpar för ett fritt och öppet internet, mot särintressen som upphovsrättsindustrin och övervakningsindustrin. Vi säger bestämt nej till massövervakning av alla människors alla kommunikationer. Det är bara individer som är konkret misstänkta för allvarliga brott som skall övervakas. Vanligt, hederligt folk skall lämnas i fred.

Piratpartiet kämpar också i EU för att göra fildelning laglig för privatpersoner. Detta kan ske genom att upphovsrätten reformeras till att passa vår tid, till en uppkopplad värld och till den nya digitala ekonomin. Artister, författare och konstnärer skall kunna tjäna pengar på sitt arbete. Men det får inte gå ut över enskilda människors rätt att fritt dela kultur med varandra. Detta är en fråga som ligger på EU:s bord och vi piratpartister har konkreta förslag på hur det kan gå till.

Detta är dessutom en förutsättning för att hålla internet fritt från övervakning. Det går nämligen inte att jaga fildelare utan att snoka i alla människors surfande, e-post, Skype-samtal, facebookande, twittrande och molntjänster. Rätten till privatliv är en grundläggande mänsklig rättighet, som inte får offras bara för att musik- och filmindustrin inte vill anpassa sig till en ny marknad.

Piratpartiet har nu suttit fem år i Europaparlamentet. Vi har utkämpat många strider. Till exempel har vi konsekvent sagt nej till att sända data om europeiska bankaffärer till USA:s säkerhetsbyråkrati. Vi har kämpat mot registrering av människors resor. Vi har tagit striden mot censur av internet. Vi har arbetat hårt för ett starkt persondataskydd. Vi har exponerat EU-projekt om automatiserad massövervakning. Vi räddade rättssäkerheten för internetanvändare, som riskerade att bli avstängda från internet utan rättegång. Och tillsammans med hundratusentals protesterande medborgare stoppade vi Acta-avtalet, som hotade internets frihet och öppenhet.

Piratpartiet har levererat i Europaparlamentet – och vi vill göra nytta i fem år till.

Christian Engström, Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Chatta med Christian Engström! Torsdagen den 27 mars, klockan 11.00-11.30, svarar han på frågor HÄR!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel