Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Placera inte barn på HVB hem

Annons

Ofta får barn som har haft det svårt hemma på grund av att en förälder kanske missbrukar eller att barnet blivit utsatt för våld, blir placerad på ett HVB av socialtjänsten. Vilket jag tycker är helt fel sak att göra.

Barn som haft det svårt hemma bör inte få en sådan placering, för att de inte är i behov av vården som förekommer på såna boenden. De flesta som bor på såna ställen har oftast haft andra problem som till exempel missbruksproblem och självskadebeteenden.

Jag som 13 åring blev placerad på ett behandlingshem. När jag fick reda på att jag skulle flytta dit kände jag mig rädd för hur det skulle bli. Även fast jag var den typen som var tuff och gillade utmaningar tyckte jag det var otäckt. Redan på min första dag där kom jag nära några äldre tjejer som jag bodde med. Dom lärde mig saker jag aldrig borde lärt mig som barn. Jag föll för grupptrycket och påverkades negativt av den miljön.

Jag hade hoppats att få komma till ett ställe där jag inte fick lära mig så mycket om kriminalitet och istället få vara mindre “inlåst”. Få möjlighet att få gå i en bra skola och få vara på ett ställe där jag skulle känt mig trygg med människorna runt omkring mig.

Ge barnet och föräldern stöd och vägledning under en längre tid för att komma till rätta med de problem som finns. Låt barnet bo på ett familjehemslikande boende där barnet faktiskt får vara ett barn.

”Av erfarenhet”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel