Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plan ger riktlinjer för nya badhuset

Byggandet Kumla sjöpark är i gång sedan länge, men först nu presenteras även ett detaljplaneförslag för området.

Annons

Fram till den 22 februari finns det möjligheter att ge synpunkter på förslaget till ny detaljplan för området kring Djupadalsbadet, campingen och den nya sjöparken.

Lite sent kan tyckas eftersom NCC sedan årsskiftet är i full gång med anläggningen av sjön och dess omgivningar.

– Själva sjöanläggningen är ju prövad på annat sätt, hos Nacka tingsrätt och av länsstyrelsen, säger Per Flodström, arkitekt på Kumla kommun, som varit med och tagit fram detaljplaneförslaget.

Sjöområdet, närmast Östra leden, saknar detaljplan och det som nu ska ske enligt förslaget, är att det slås fast att området är avsett att vara en park.

I övrigt handlar detaljplaneförslaget i mångt och mycket om att ange förutsättningarna för det planerade badhuset intill det nuvarande Djupadalsbadet.

Den befintliga parkeringen vid Djupadalsbadet föreslås växa i etapper för att så småningom kunna rymma bortåt 300 bilar. Parkeringsplatser föreslås även i den del av parken där det i dag finns en transformatorstation.

Ytterligare parkeringar blir det i sydöstra delen av parken i anslutning till det växthus som föreningen ”Möjligheternas växthus” vill bygga.

Det fästs särskild vikt vid att både växthuset och det nya badhuset får ett estetiskt tilltalande utseende eftersom de kommer ligga vid en av stadens entréer.

Detaljplaneförslaget har föregåtts av samråd och sedan dess har några förändringar skett.

– Bland annat har den föreslagna lekplatsen flyttats, så att skogsområdet bevaras, säger Per Flodström.

Hela parkområdet ska genomkorsas av en ny gång- och cykelväg som ska binda samman de två delarna av Änggatan.

Detaljplanen ska, om allt går enligt tidtabell, antas av miljö- och byggnadsnämnden i mars. I så fall skulle det vara möjligt att påbörja byggnationen av det nya badhuset i april, vilket stämmer överens med den tidplan som är uppsatt.

Badhuset har en budget på 145 miljoner under en tre årsperiod. Förhoppningen från den politiska majoriteten har varit att man ska ”få mycket för pengarna” i kölvattnet av den finansiella krisen. Men än finns inga indikationer på hur anbuden blir.

Det som ligger närmast i tiden nu är att ta in anbud från firmor som kan tänka sig att leverera väggelement och bjälklag till badhuset, samt hiss.

– Anledningen till att det ligger först är att leveranstiden för väggelement och bjälklag kan vara lång, säger Lars Hallbergson, som är projektledare för badhuset.

Fotnot: Detaljplaneförslaget finns i sin helhet på Kumla kommuns hemsida www.kumla.se.