Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på radhusbygge i centrala Laxå

Det kommunala bolaget Laxåhem vill undersöka intresset bland befolkningen att bo i marknära nyproducerade hyreslägenheter. Förebilden är de hus som redan byggts i Rönneshytta, Åsbro och Kumla.

Laxå. Planerna presenterades på Rotarys företagarmöte på måndagen. På plats fanns Laxåhems vd Mattias Looström och arkitekten Stefan Bofeldt, som ritat de nybyggda radhusen i bland annat Rönneshytta.

Mattias Looström beskrev läget i Laxåhem.

– Just nu har vi 200 personer i kö till lägenheter, berättade han och konstaterade att det just nu bara finns åtta lediga lägenheter.

Efterfrågan på lägenheter har inspirerat till att försöka hitta sätt att nyproducera lägenheter. Han visade en bild på Laxåhems trevåningshus vid centrum.

– Det här är ett ganska typiskt boende i Laxå. Däremot är det brist på marknära boende. Det är en typ av boende som kan passa flera åldersgrupper, såväl äldre som sålt sina villor, som yngre familjer som skaffar sitt första boende, sa Mattias Looström.

Laxå kommun har sneglat på Askersunds kommun, som framgångsrikt byggt radhus i Rönneshytta och Åsbro.

– Det är ett fungerande koncept och det finns efterfrågan på fler likartade i den kommunen, berättade han.

Han visade en overhead på tänkt placering.

– Det finns tomter centralt i Laxå, exempelvis i närheten av kyrkogården och i anslutning till Bodarneparken. Närheten till fjärrvärme och vatten och avlopp underlättar förstås för nyproduktion.

Stefan Bofeldt visade ett förslag på hur ett nytt radhusområde i centrum skulle kunna se ut.

– Det är ett bekvämt boende, där man har bilen utanför knuten och en egen markyta som trädgård, berättade han.

Modellen avser trerums- och fyrarumslägenheter, på 90-128 kvadratmeter. Tillhörande markyta är på omkring 350 kvadratmeter. Hyrorna på de nyproducerade lägenheterna ligger mellan 9000 och 13000 kronor i månaden.

– Intresset för den här typen av boende har varit stort på de andra orterna, och som det ser ut idag i Laxå är det svårt att få tag i fyror, berättade Stefan Bofeldt.

Planerna gäller i första hand Laxå tätort, och innan Laxåhem fattar beslut om att börja bygga vill man veta hur många som kan vara intresserade av att teckna hyreskontrakt.

– Den 7 juni på kvällen kommer vi att ha ett informationsmöte i Kunskapens hus, berättade Mattias Looström.

Alla som är intresserade kan teckna sig för vilken typ av lägenhet man skulle kunna tänka sig, och var den i så fall ska ligga.

– Därefter kan vi fatta beslut om eventuell byggnation, som skulle kunna starta i augusti-september.

019–155259