Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på seniorboende presenterades

I september påbörjas arbetet med att bygga om hyreshuset på Kyrkvägen 11 till seniorbostäder. Om drygt ett år ska 18 tvårumslägenheter stå klara att flytta in i.

– Vi har en befolkning som blir äldre, framförallt kommer andelen som är mellan 65 och 79 att öka de närmsta åren, sa socialchefen Charlotte Dahlbom som redogjorde för bakgrunden till projektet när kommunen bjöd in till informationsmöte på måndagskvällen för att presentera projektet.

I mitten av maj beslutade kommunfullmäktige att sälja hyreshuset på Kyrkvägen 11 till Statens bostadsomvandling, SBO, för en krona.

SBO ska sedan rusta de 18 lägenheterna så att de lämpar sig som seniorboende.

Efter ombyggnationerna hyr SBO ut huset till kommunen som i sin tur hyr ut till de seniorboende.

Ett tjugotal åhörare hade slutit upp för att höra Charlotte Dahlbom, kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S), Bo Wallströmer tf kommunchef, Christer Göransson, VD och fastighetschef för Ljusnarsberg fastighets AB och Ola Nilson, projektutvecklingschef på Statens bostadsomvandling AB berätta om projektet.

– Det här kommer att fylla ett behov. Det ger en möjlighet att leva självständigt så länge man kan, sa Charlotte Dahlbom.

Hiss, breda dörröppningar och möjlighet att ta sig fram överallt med rullstol eller rollator ska göra lägenheterna attraktiva för äldre som kanske har svårt att orka med det arbete det innebär att bo i villa. Lägenheterna ska också underlätta för hemtjänsten att göra sitt jobb.

– Det blir ingen lyx men en bra och modern standard, sa Ola Nilson från SBO som presenterade planerna.

Utifrån kommer den största förändringen vara nya inglasade trapphus som byggs på huset. I de befintliga trapphusen kommer det istället bli hissar.

Samtliga 18 lägenheter i huset kommer att vara tvårummare på antingen 55 eller 64 kvadratmeter.

– Av erfarenhet vet vi att 1:or och 3:or är svåra att hyra ut, berättade Ola Nilson.

Hyrorna kommer att ligga på mellan 6100 och 7100. Hur rimmar det med små pensioner, undrade en åhörare. Kommunchef Bo Wallströmer påpekade att maximalt bostadstillägg ligger på 5500 kronor.

– Är man intresserad av en lägenhet så kan vi hjälpa till att räkna på hur högt bostadstillägg man kan få, sa Charlotte Dahlbom.

En praktiskt fundering från åhörarskaran rörde den delade kyl och frys som fanns med i skisserna.

– Borde det inte vara bättre med en större frys för äldre som kanske inte kan handla så ofta?

Att det kommer att finnas tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet föranlädde frågan hur man ska kunna tvätta mattor. Det trodde Chister Göransson från fastighetsbolaget säkert skulle gå att lösa genom att ge hyresgästerna tillgång till tvättstugorna i de intilliggande hyreshusen.

Någon undrade om det finns tankar på att fortsätta projektet och bygga om fler hus.

– Behovet finns säkert. Vi gör ett projekt i taget. Sen får vi se hur det faller ut och om det finns ytterligare behov, sa Ola Nilson från SBO.

Ombyggnationen ska utföras av TA Byggproduktion. Vad hela projektet kommer att kosta vill SBO inte uppge.

- Ett villkor för SBO var att kostnaden inte skulle överstiga 21 miljoner och det kommer vi att hålla oss under, säger Chister Göransson, VD för Ljusnarsbergs fastishets AB.

I augusti 2014 ska allt vara klart enligt planerna. Redan nu finns möjlighet att anmäla sitt intresse att flytta in i de nya lägenheterna, sedan görs en behovsprövning.

Lars Berglund från Guldsmedshyttan var där för att höra om planerna. Han och hustrun har tidigare bott i Kopparberg.

- Det är ett bra projekt, men inte för oss. Vi är i så fall ute efter någonting större. Idag har jag och min fru en stor villa och barn som bor långt bort och som vill kunna komma och hälsa på. Men projektet som sådant är jättebra, det är bara att gratulera Ljusnarsbergs kommun, säger han.