Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plankan blev ett mordvapen

Hovrätten fastställer domen mot den 41-åring som försökte slå ihjäl en 28-årig man med en planka.

41-åringen får tillbringa åtta år i fängelse.

Bakgrunden till mordförsöket var ett tidigare bråk om knark mellan de två männen.

41-åringen fick då rejält med stryk av den yngre mannen. Men 41-åringen polisanmälde aldrig misshandeln, vilket enligt både tingsrätten och hovrätten tyder på att han ville skipa rättvisa på egen hand.

Den 5 oktober förra året slog han till mot 28-åringen. Efter att denne lämnat pizzerian i Markbacken misshandlades han svårt av 41-åringen och två kumpaner till honom.

28-åringen slogs medvetslös med en planka. Slag efter slag träffade honom i huvudet och i ansiktet.

Opererades akut

När han kom in till USÖ blev han direkt överförd till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där opererades han för en livshotande blödning innanför skallbenet. Mannen hade även andra svåra huvudskador.

Han har i dag besvär med käken och hade den första tiden svårt att tala.

Hovrätten anser att 41-åringen var helt likgiltig inför om 28-åringen skulle dö eller inte. Vilka hans två kumpaner var har inte 41-åringen avslöjat. Polisen söker fortfarande efter dem.

Flera andra brott

Örebroaren är även skyldig till flera andra brott, bland annat grov kvinnofridskränkning. Under tre års tid plågade han sin före detta sambo på ett rent utstuderat sätt.

Hon tvingades att ingå skenäktenskap med två släktingar till mannen. Enda syftet var att hjälpa männen att få uppehållstillstånd.

Han fälls även för våldtäkt på henne.

Hovrätten ändrade visserligen på tingsrättens dom när det gäller delar av kvinnofridskränkningen. Men straffet, åtta år fängelse, är detsamma. Även skadeståndet fastställ av hovrätten. 28-åringen får 100 000 kronor, den före detta sambon 120 000.