Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plastmuggen blev ett skolexempel

Klimatfrågan är i fokus när Jens Ljunggren samtalar med Lekebergsskolans elever. På torsdagskvällen gav han även tips om produktion av egen solel.

Al Gore var vicepresident i USA. Nu är han föredragshållare och vill förändra vårt beteende så att vi bättre tar hand om jorden. Jens Ljunggren från Pålsboda har delvis gått i hans fotspår när han gick utbildning hos Al Gore. Som den första av tiotalet Svenskar är han certifierad att hålla Gores föredrag om klimatfrågan.

– Den globala uppvärmningen accelererar alltmer. Och det är bara början. Den för med sig enorma problem i form av torka och översvämningar som skadar människor och djur.

År 2060, om knappt femtio år, kan det vara väldigt varmt i Medelhavsländerna.

– Och var ska de vara om de inte kan bo i södra Europa? Hundratals miljoner människor kanske måste flytta, säger han och pekar norrut på en karta.

Han frågar eleverna hur de tänker. ”Kör mindre bil”. ”Använd sunt förnuft”, ”Ta hand om oss själva och planeten” var några svar.

Jens pekar på att man kan åka mer kollektivt och undvika fossilbränslen.

– Och använd förnybar energi för att värma upp bostäder.

Enligt beräkningar som Jens visar kostar det inledningsvis att investera i solceller och elbilar med mera.

– Men lägger man ihop allt blir det i stort sett ingen kostnad.

Ett stort problem är utsläppen av koldioxid. ”Medelsvenskens” klimatpåverkan är drygt 10 ton koldioxid per person och år. Över hälften kommer från transporter, resor och bostäders energianvändning.– Men det är jätteenkelt att minska till fem eller sex ton.

Som exempel nämner Jens att en enkel flygresa till USA ger ett utsläpp på nästan sex ton koldioxid.

Efter pausen kommer Linus Andersson i klass 7B fram till Jens och undrar varför alla fick jos i plastmuggar. Detta blir ett exempel på hur samhället blivit beroende av olja.

– Ja, hur tänkte man då? Jens ställer frågan till arrangörerna, Kristdemokraterna i Lekeberg. Svaret blir att de inte fick tag i pappersmuggar men att de ska lämna plastmuggarna till återvinning.

Jens berättar om mat som är bra för klimatet. Frukt, grönsaker, bönor och linser.”Flygimporterad” mat är dåligt då det förbrukar mycket energi.

– Frågan är om man ska sluta äta kött, det är något som vi själva måste bestämma. Men jag tror att vi måste minska vår köttproduktion.

Anton, Moa och Emil i klass 9 AC tyckte efteråt att de lärt sig en del nytt.

– Jag ska cykla mer, inte åka bil, säger Moa.