Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plötsligt blev vargen farlig för människor

I början av 1980-talet återkom vargen till Sverige efter att ha varit borta i 150 år. Länsstyrelsernas rovdjursansvariga åkte då runt till olika samlingslokaler på landsbygden för att informera och skapa acceptans för djuret.

Då sades saker som att allmogen har alltid hyst en obefogad skräck för varg, vargen kan inte se människan som ett byte och det antyddes att acceptens hade med utbildningsnivå att göra.

Den tionde januari 2018 sköts den varg som vandrat från Norge till Stockholms-förorten Handen och slagit sig ner där. Länsstyrelsen i Stockholm beviljade skyddsjakt på den eftersom Viltskadecentrum gjort bedömningen att vargen skulle kunna angripa ett barn. Vi hade inte kunnat bära ansvaret om ett mindre barn blivit angripet förklarade miljöinspektör Åström från länsstyrelsen.

Det har alltså tagit drygt trettio år för rovdjursfolket att begripa det som allmogen redan visste.

Ulla-Carin Grafström

Landsbygdspartiet Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel