Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plus för fastighetsbolag

Fjolårets resultat för Ljusnarsbergs fastighetsbolag beräknas hamna på plus 1,2 miljoner kronor. Med framtida investeringar på drygt 25 miljoner kronor är det ändå en ganska nätt summa.

Med ett förväntat plusresultat på drygt 1,2 miljoner kronor ser fjolåret ut att bli ett bra år för fastighets-bolaget.

– Vi har skött vår ekonomi bra helt enkelt, konstaterar fastighetsbolagets vd Lars Westlund.

En bekymmersam faktor är dock de fortsatt höga taxekostnaderna. Enligt den senaste Nils Holgersson-undersökningen, som bland annat hyresgästföreningen och HSB står bakom, kostar fjärrvärme, el, avlopp och renhållning 334,50 kronor per kvadratmeter och år.

Tack vare det ramavtal som fastighetsbolaget tecknat med Fortum värme har bolaget emellertid lyckats sänka värmekostnaden.

Förra året tecknade fas-tighetsbolaget ett tvåårigt avtal med hyresgästföreningen. Fjolårets hyreshöjning låg på 4,2 procent. Den 1 april i år höjs hyrorna inom beståndet med 3,5 procent.

– Det är många som undrar varför vi måste höja hyran när vi går med vinst, men pengarna behövs till underhållet, säger Lars Westlund.

Och utöver det löpande underhållet är det underhåll av större mått som planeras under de kommande åren, 2011-2013. Byte av fönster i Krokforsområdet, rotrenovering på Källtorpsvägen-Kyrkvägen och renovering av ett par tvättstugor ingår i planerna.

Grovt beräknat hamnar kostnaden för detta på cirka 25 miljoner kronor.