Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polcirkelresan

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag växte upp före datorernas tid och ett av våra nöjen var spel. Ett hette Risk, det finns fortfarande kvar och är ett strategispel med tärningar där spelplanen visar länder och kontinenter.

Kanske var det där mitt intresse för geografi började. Sen köpte pappa en jordglob och då fick man förstås ännu mer detaljer att förundras över, Himalaya, Marianergraven... Konstigt ändå att perspektivet på jordgloben var snett uppifrån, norra hemisfären.

I jobbet som meteorolog trimmas geografikunskaperna ständigt men man har lätt att förlora perspektivet, vårt land ligger ju så himla långt norrut. Min syster bor i Jokkmokk och inte så långt därifrån (jo, jag törs lova det) hade vi årets varmaste temperatur i landet, 33,5 grader. Följer vi polcirkeln som ligger strax söder Jokkmokk passerar vi lite norr om Island och sen tvärs över ca 2 km glaciäris på Grönland. Uppsala ligger nästan lika nordligt som Grönlands sydspets, New York i jämnhöjd med Neapel.

Polcirkelresan går vidare över ett glesbefolkat norra Canada, över Berings sund och genom ett enormt område med taiga och permafrost innan vi åter når Skandinavien. Jag konstaterar att kontinenternas och bergskedjors utformning till stora delar styr våra lågtrycksbanor, vindar och havsströmmar, och det i sin tur ger stora skillnader i klimat.