Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis dömd för att ha örfilat slarvig cyklist

En polis i Örebro döms för att ha utsatt en 17-årig cyklist för en örfil.
Örebro tingsrätt dömer för tjänstefel och straffet blir 60 dagsböter, totalt 13 800 kronor.
Han ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Domstolen framhåller att våldet som användes inte var motiverat.

Polismannen nekar till örfilen men domstolen anser att det vittnen sagt och annan bevisning talar för motsatsen.

Vice chefsåklagare Bengt Landahl på Riksenheten för polismål åtalade för misshandel alternativt tjänstefel. Åklagaren hävdade att det i första hand rörde sig om misshandel och inte ringa sådan, i andra hand tjänstefel.

- Jag ska läsa domen och avgöra om jag överklagar, säger Bengt Landahl till NA.

Advokat Christer Jonsson, polismannens advokat, säger att han vill diskutera domen med sin klient innan han kommenterar den.

Om polisen dömts för misshandel hade han enligt ett yttrande från Rikspolisstyrelsens Personalansvarsnämnd förlorat sin anställning. En dom för tjänstefel innebär inte att han förlorar jobbet.

- Däremot kan den innebära förändringar i hans tjänst. Men det avgörs först då domen vunnit laga kraft och det dröjer några veckor. Överklagas den dröjer det förstås längre än så, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson som i övrigt inte vill kommentera fallet.

Åklagaren framhöll vid rättegången att polismannen utsatt cyklisten för ett kraftigt slag, med öppen hand, mot ansiktet som gett smärta och hudrodnad. Han påpekade att polisen inte hade utsatts för något våld av motparten och att ingripandet avsåg en smärre trafikförseelse.

Polismannen har sagt att han försökte stoppa en cyklist som brutit mot trafikreglerna men att denne inte stannade.

Cyklisten berättade att han hade bråttom för att möta en person vid tåget och förmodligen inte följde alla trafikregler. Han uppgav också att han inte hade tid att stanna när polisen försökte hejda honom. Han säger att han ropade förlåt och fortsatte cykla men stoppades vid stationen.

Delade meningar råder om vad som hände där.

Polismannen har sagt att cyklisten körde omkull, reste sig och försökte fly men att han sprang efter och slet ner honom på marken för att sedan resa på honom, koppla ett grepp och leda honom därifrån. Han säger att samtidigt gick larm på polisradion och att han då valde att ge rapporteftergift och åka därifrån.

Cyklistens berättelse innebär att han körde omkull när han kom till Södra stationen och försökte fly men ångrade sig och gick fram till polismannen.

Han säger att han utan anledning utsattes för en örfil utdelad med öppen hand och att den gjorde ont. Han uppgav att polismannen också kopplade ett smärtsamt grepp om hans ena arm.

Cyklisten har försäkrat att han inte på något sätt var oförskämd mot polisen.

Flera personer vittnade vid rättegången om att de sett örfilen och reagerat kraftigt.