Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis får rätt mot polisen

Polisen berättade för enhetschefen att han skulle intervjuas av media. Bemötandet han fick har nu lett till att justitiekanslern (JK) riktar kritik mot två chefer på Polismyndigheten i Örebro län.

När den dåvarande polisen berättade om den kommande intervjun svarade enhetschefen att han inte bör sätta sig i ”blåsväder” och nämnde i sammanhanget den underordnades familj och att han har det bra hemma. Senare under samtalet ska enhetschefen även ha påpekat att illojalitet gentemot arbetsgivaren kan vara en uppsägningsgrund.

JK riktar nu kritik mot enhetschefen och menar att samtalet, som spelades in, både är olyckligt och olämpligt. Det strider även mot grunderna i tryck- och yttrandefriheten.

Polisen tog sedan upp samtalet med polisområdeschefen och berättade att han ansåg att hans meddelarfrihet hade blivit kränkt. Polisområdeschefen borde då ha anmält ärendet till avdelningen för interna utredningar, vilket han inte gjorde. Även detta kritiseras av justitiekanslern.

När polisen kände att hans kritik inte togs emot på det sätt som han hade önskat skickade han ett brev till rikspolischefen. Svaret han fick skickades även som kopia till Polismyndigheten i Örebro län, alltså till polisens arbetsgivare. JK menar att det inte är acceptabelt att skicka en kopia av brevet till arbetsgivaren utan att dessförinnan ha informerat eller tillfrågat den berörde.

Förutom kritiken anser justitiekanslern att det inte finns skäl att vidta några ytterligare åtgärder. Polismyndigheten i Örebro län ska nu ta upp de frågor som har blivit aktuella efter kritiken.

Den före detta polisen kände sig tvingad att säga upp sig efter händelserna 2012, och menar att även detta var ett brott mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. JK bedömer dock inte att omständigheterna kring hans beslut utgör något brott.