Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen avlivade djurefter vanvård på gård

Vanvårdade djur har omhändertagits från en djurägare i länet. Hos mannen hittades även en förruttnad gris som varit död i flera veckor.

Annons

Länsstyrelsen och polisen gjorde en inspektion hos djurägaren, en man i 50-årsåldern, förra veckan. I en inhägnad fanns fem minigrisar, och när inspektörerna lyfte på taket till en hydda hittade de en död gris.

– Förruttnelseprocessen var väl pågående, vi antar att den varit död i flera veckor, säger Idamaria Lundström, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.

Ofödd kulting

Grisen låg på sidan och ut ur den stack vad som med största sannolikhet var en klöv från en ofödd kulting. Det mesta av grisens huvud hade ruttnat.

Hos mannen fanns fler vanvårdade djur. Han var inte hemma vid besöket, men länsstyrelsen och polisen tog sig in i hans hus genom ett öppet fönster. Rummen stank av ammoniak och på golven låg kattavföring. Ett rum var täckt med tomma kattmatsburkar, mögel och avföring.

– Det har varit ett flertal brister i djurhållningen där tidigare, och under sommaren har vi försökt nå honom flera gånger. Nu tvångsomhändertog vi djuren, säger Idamaria Lundström.

Get, hund och katt

På gården fanns förutom de fem grisarna, två hundar, minst två katter och en get.

– Polisen tog hand om hundarna, de har placerats i tillfälliga hem. Övriga djur avlivades på plats, förutom katterna som fortfarande är kvar, säger Idamaria Lundström.