Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: ”I dag styrde vi inte”

Mycket av det våld som bröt ut på Stortorget tidigare i dag före matchen mellan ÖSK och Malmö FF hade kunnat undvikas. Polisens insatsledare menar att felet var att det var alldeles för få poliser på plats.

Före matchen hade Örebros supporterpolis varit i kontakt med kollegorna bland supporterpolisen i Malmö. Men de hade även kontakt bland supportrarna själva. Efter de kontakterna gjordes en bedömning av hur stor hotbilden var, och hur många poliser som behövde tjänstgöra.

Beslutet från polisledningen: 21 man ute på fält.

- Vi hade behövt ytterligare 14. Det handlar om vad man ställer för krav på kontrollen ute på fält. I dag styrde inte vi. Vi avhjälpte en del, men det fanns fortfarande risk för tredje part och för oss själva, säger Magnus Fridlund som var polisens insatsledare under bevakningen av fotbollsmatchen.

Flera läsare hörde under dagen av sig till NA och berättade om vad de sett på Stortorget och vid Satins uteservering. Bengaliska eldar, rök, krossade vindrutor och sönderstuckna bildäck. Sedan går uppgifterna isär om vilka som utförde våldet. Enligt polisen så försvann runt hälften av Malmösupportrarna från Stortorget när de fattade vad som var på gång.

- Individer på bägge sidor drar sitt strå till stacken. De Malmösupportrar som kom till Satin visste vad de ville. Huvuddelen av örebroarna hade inte hade samma inriktning. Men man hade kontakt, och en klick av dem hade också en uppgörelse, säger Magnus Fridlund.

Framför allt en sak träder fram i reaktionerna bland dem som såg kaoset på Stortorget.

Polisen hade ingen kontroll över situationen.

- Vi känner en frustration helt klart när vi inte kan uppnå säkerheten. Vi hade kunskapen och utbildningen men inte manskapet, säger Magnus Fridlund.

Han menar att en stor del av det våld som utbröt under lördagen hade kunnat minskas om antalet poliser i tjänst hade varit fler.

Varför fanns inte fler poliser på plats?

- Det är en avvägning mellan personaluttag och ekonomi. Antal poliser i förhållande till det evenemang som vi ska bevaka. Jag får uppgiften att utföra själva kommenderingen, men inte att bestämma hur många vi ska vara, säger Magnus Fridlund.

Var ni förberedda på det här?

- Förberedda tyckte jag att vi var. Jag hade en bild om vad som skulle kunna hända. Men de som är ansvariga för hur många vi ska vara hade en annan bild.

- Det som gick bra i dag var arbetet på arenan. Förra året hade vi problem med förflyttning bland fansen. Efter matchen i dag blev det mycket lugnare. Till viss del kan man tacka matchresultatet. Därför åkte man härifrån fortare.