Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen – Kastellanoss rymning kan ha varit planerad: "Ett alternativ vi måste ha med oss"

Artikel 15 av 34
Rymningen från fångtransporten i Laxå
Visa alla artiklar

Kristofers Kastellanoss kan redan innan händelserna utanför Laxå planerat att rymma från fångtransporten. Det menar Henrik Dahlström, stabschef vid Polisen i Bergslagen vid sökandet.
– Det finns olika alternativ för vad som kan ha hänt, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Annons

Den 25-årige Kastellanoss är fortfarande på fri fot, efter rymningen för en vecka sedan. Kastellanoss skulle föras mellan den rättspsykriatiska kliniken i Göteborg och Salbergska häktet i Sala när han lyckades fly från Kriminalvårdens fångtransport.

Kastellanoss ska under fredagsmorgonen ha setts springa ut från ett stall, och senare lämnat platsen i en bil med två andra personer.

Nu menar Henrik Dahlström, Stabschef för polisregion Bergslagen under rymningen, att Kastellanoss redan innan händelserna kan haft planer på att rymma. Det säger han i en intervju med Sveriges radios Ekot.

– Det finns olika alternativ för vad som kan ha hänt. Ett alternativ vi måste ha med oss är att det här är en planerad flykt. Att han har haft någon form av hjälp också någonstans, säger Henrik Dahlström.

Samtidigt är fackföreningen inom Kriminalvården, ST, mycket kritiskt till sitt eget agerande vid händelserna. En fångtransport ska aldrig stanna annat än vid vissa säkrade platser.

– Vi är en rättsvårdande myndighet och ligger sist i kedjan och har till uppgift att hålla de som ska vara bakom lås och bom. Här har vi misslyckats med det uppdraget, säger Per Sunneborn, ordförande för fackföreningen.

– En sådan transport med ett sådant klientel, förutsättningslöst utan att gå in på just den här händelsen, så stannar man ingenstans. Man har inga oplanerade stopp.

Polisen är dock mycket hoppfull i sökandet av Kristoffers Kastellanoss.

– Av erfarenhet hittar vi nästan alltid de här individerna. Mannen är nationellt och internationellt efterlyst, och det för att på alla sätt försvåra för honom att röra sig i vårat samhälle eller i ett annat land, säger Henrik Dahlström.

Annons