Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen om terrordådet: "50 poliser kommer att jobba heltid med fallet"

 
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Polisens utredning kring terrordådet på Drottninggatan i Stockholm fortsätter.
– Vi använder hela polisens verktygslåda, säger Anders Wretling, utredningsledaren, under en pressträff på torsdagen.
Ett femtiotal polisen kommer att jobba heltid med utredningen –som väntas ta lång tid.

Polisen tror att utredningen kan komma at ta upp till ett år innan den är klar.

– Vi är vana att utreda grova våldsbrott. Spaningsmord och annat. Vi vet att de tar väldigt lång tid att utreda, säger Anders Wretling,

Att terrormisstänkte Rakhmat Akilov har erkänt dådet medför inte att polisen kan slappna av.

– Vi vill bygga en bevisning som är så pass robust att det är ointressant för oss vad den misstänkt säger. Vi ska stå på helt egna ben.

Polisen har fram till torsdagsmorgonen hanterat ungefär 700 förhör. Runt 200 promemorior finns upprättade.

– Vi kommer att ha ungefär 50 kriminalpoliser som kommer att jobba med det här på heltid. Vi planerar för den här resursen de närmsta sex månaderna. Efter det kanske vi kan trappa ned eller trappa upp styrkan. Utredningsarbetet får styra det.

Polisen har hittills gjort 300 beslag som behöver analyseras. Dessutom har polisen genomfört ett flertal husrannsakningar på olika adresser.

– Vi har allt ifrån fordon, som ska undersökas, till föremål som vi anträffat vid husrannsakningar. Vi har mycket digital media som vi har hämtat in. Det rör sig om kamerabilder och annat material.

Polisen har tagit emot ungefär tusen tips sedan Stockholmsdådet genomfördes.

– Under perioder var det svårt att komma fram till 114 14 eftersom trycket var så enormt, Det var en exceptionell situation, säger Stefan Hector.

Sex dygn efter terrordådet tror polisen att den akuta hotbilden är över.

– Just det här momentet, den här gärningsmannen och den här grupperingen vid det här tillfället, har vi nog neutraliserat. Men det är fortfarande så att vi har en terrorhotnivå på tre. Det enda jag säger är att just det här angreppet anser vi oss ha neutraliserat. Men det säger ingenting om alla andra aktörer som faktiskt finns i vårt land.

Polisen förtätar nu sin närvaro på platser där människor vistas för att minska risken och skador vid ett nytt angrepp.

– Vi har en nationell händelse som vi kommer att ha kvar för att kunna leda och styra om det skulle inträffa något nytt.