Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen sätter press på ÖSK:s supportrar

På måndag förväntas tusen AIK-supportrar komma till Örebro.
Men några extra förstärkningar har polisen inte planerat trots att det spårade ur när Malmö FF var på besök senast.
– Sköter bara ÖSK-supportrarna sig ska det inte vara några problem, säger länspolismästaren Kalle Wallin.

Matchen mellan Örebro SK och AIK klassades redan innan säsongen som en högriskmatch. Det innebär att det redan på förhand är fler poliser i beredskap nu än under matchen mot Malmö FF som var klassad som en mellanriskmatch.

– Även om vi tillförde en del personal inför Malmömatchen blir summan fler här. Insatsledaren är rutinerad och vi kommer att ha tillräckligt med personal, försäkrar Wallin.

Ingen extra bevakning

Någon extra förstärkning mot bakgrund av vad som hände senast blir det inte.

– Det som hände förändrar inget inför AIK. Det föreligger ingen särskild hotbild. Vi har alltid en dialog med lagen, föreningarna och andra för att kolla i fall det är något speciellt på gång, men här har vi ingen anledning att tro att det inte ska fungera bra.

Polisen förväntar sig att mellan femhundra och tusen AIK-supportrar reser till Örebro för att se matchen. Det är ett lag vars supportar uppmärksammats för bråk kopplat till fotbollsmatcher förr. I senaste hemmamatchen mot Brommapojkarna bråkade AIK-supportrar dessutom inbördes på läktaren då supportrarna delats i två läger kring den uppmärksammade situationen med avstängde försvararen Walid Atta.

Kritisk till KubanernaMen Kalle Wallin påminner gärna om att förhållandet mellan Örebropolisen och AIK:s supportrar är mycket gott sedan tidigare. Han vill också betona att det gäller att även hemmasupportrarna sköter sig.

– Det ska inte komma ett enda moment av dumhet från dem. I så fall är det bara tomma ord de kommit med.

Kalle Wallin är kritisk till ÖSK:s supporterförening Kubanernas sätt att förhålla sig till bråkande Örebrosupportrar. Att ta avstånd i ord räcker inte enligt honom utan han vill se rent konkreta åtgärder.

– I alla supporterföreningar i storstäder växer det fram undergrupperingar som är oerhört besvärande – rena fotbollshuliganer. Då är man helt enkelt naiv om man som supporterförening fortsätter att säga att man välkomnar alla. Man måste ta avstånd i handling.

Läs mer i lördagens NA, papperstidningen!