Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen väntar på besked om affischering

Lindesbergspolisen väntar på besked från åklagarmyndigheten om brottsrubricering för ett antal affischer som sattes upp i Storå och Guldsmedshyttan för en tid sedan. När brottsrubricering är fastställd kommer utredningsarbetet att fortsätta.

– Vi började utreda affischeringen som hets mot folkgrupp, säger biträdande närpolischef Thomas Jäderqvist. Men det kan även rubriceras som förtal eller skadegörelse. Det är åklagarens uppgift att göra en juridisk bedömning. Innan vi fortsätter arbetet måste vi veta vad vi ska utreda för slags brott.

Felaktiga uppgifter

Affischerna varnade för fyra namngivna unga män med utländsk bakgrund. Det hävdades felaktigt att Migrationsverket placerat dem i Storå och Stråssa.

Tre av de utpekade männen dömdes för fem år sedan för bland annat rån och våldtäkt i sydvästra Sverige. Den fjärde frikändes. De dömda har avtjänat sina straff. Ingen av de fyra har bott i den här trakten.

– Vi har en del utredningsmaterial att bearbeta, säger Thomas Jäderqvist. Det finns en del uppgifter som pekar åt vissa håll.

Skolan ordnade möte

I början av veckan anordnade Storåskolan ett informationsmöte för föräldrar och andra intresserade med anledning av alla rykten och affischeringen, som även drabbade skolans lokaler. Med på mötet fanns representanter för polisen, kommunledningen, Migrationsverket och stiftelsen Expo i Stockholm. Bland annat berördes främlingsfientlighet, fördomar och asylfrågor.

– Föräldrar och inbjudna fick ställa sina frågor till de medverkande, säger Anna Zetterberg, rektor vid Storåskolan. Det var allt från små bekymmer till större frågor som ventilerades. Mötet var ett led i att bryta lite fördomar. Både under mötet och i efterhand har jag fått flera positiva reaktioner.

På dagen hade Expos Jonathan Leman träffat alla klasser i årskurs 6–9. Han koncentrerade sig på vilka fördomar som eleverna har med sig, vilka som begår brott och varför, samt vad det betyder att vara svensk.