Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Vi måste lösa våldtäkterna"

(UPPDATERAD 18.33) Örebropolisen har nu ett elfte ouppklarat kvinnoöverfall. Under tisdagsnatten våldtogs en 19-årig kvinna i bostadsområdet Markbacken.

Annons

Länspolismästare Kalle Wallin i Örebro ser mycket allvarligt på alla ouppklarade kvinnoöverfall, fyra våldtäkter och sju våldtäktsförsök sedan september. Polisens teori är att det handlar om minst två olika gärningsmän.

Länspolismästaren var själv på plats i Markbacken natten mot tisdagen efter larmet om att en 19-årig kvinna överfallits och våldtagits. Hon var på väg hem till sin bostad då hon överfölls i bostadsområdet. Kvinnan fördes efter larmet till Universitetssjukhuset för undersökning.

Ett första förhör har hållits med kvinnan.

– Vi satsar nu ännu mer resurser på att få allt uppklarat. Redan under natten kallades extra personal in. Vi måste få en lösning, säger Kalle Wallin till NA.

Larmet om det elfte kvinnoöverfallet på några månader kom strax före klockan tre, natten mot tisdagen.

Enligt informationschef Torbjörn Carlson finns vissa likheter med våldtäkten mot en 73-årig kvinna i Oxhagen i februari.

Vilka likheter?

– I tillvägagångssättet, mera än så kan jag inte säga.

Ser ni samband också med våldtäkten nära Eurostop i Örebro för en månad sedan?

– Nej det gör vi inte. Det kan jag säga definitivt. Däremot kan det finnas likheter jämfört med andra fall men det är för tidigt att säga.

NA har uppgifter om att polisen arbetar efter teorin att det är samma gärningsman vid våldtäkten nära Eurostop och i Markbacken men det tillbakavisas alltså.

I vissa länder skickas kvinnliga poliser ut civilt i samband med spaning efter våldtäktsmän. Finns sådana planer i utredningen?

– Nej det är mycket sällsynt att den metoden används i Sverige. Vi planerar inte att göra så.

Kalle Wallin säger att han

omedelbart efter larmet åkte till Markbacken därför att han på plats ville se hur arbetet gick till och vilka ytterligare åtgärder som kunde behövas.

– Vi har redan stora resurser i utredningarna men jag har tagit beslut om ytterligare insatser. Exakt vad kan jag inte gå in på.

Sedan en månad finns Rikskriminalens mordkommission i Örebro. Kommissionen arbetar också med annat våld än mord och stannar i Örebro på obestämd tid.

Teknisk undersökning är gjord i Markbacken precis som på alla andra platser i Örebro där kvinnoöverfall inträffat. Polisen har inte gått ut med något signalement efter tisdagsnattens våldtäkt.

Annons