Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens krav stoppar omtalad hiphopgrupp

Hiphop-bandet Labyrints spelning på Stationshotellet i Kumla har ställts in. Höjt krav på säkerhet tvingar arrangören att ställa in.

Inför Labyrints spelning i Kumla på lördag kräver polisen, enligt bokaren och arrangören, 14 vakter och fyra entrévärdar för att spelningen ska få arrangeras.

Det kravet ser inte arrangören som ekonomiskt hållbart.

– Det finns ingen möjlighet att genomföra det, så är det tyvärr, säger bokaren Nicklas Högberg.

Han är ansvarig för Sjöslaget-festivalen i Kumla och har även arrangerat spelningar med hotellet tidigare.

Till lördagen räknade hotellet med 300 gäster. Det har de även haft tidigare, men då har kravet på vakter inte varit lika högt.

Christer Hjärtmyr är chef för Örebropolisens tillståndsenhet. Han säger till NA att förväntat publikantal och ordningen kring arrangemanget avgör deras beslut om antalet vakter.

– Om jag inte missminner mig har det varit rätt stökigt kring bandet, säger Hjärtmyr.

Labyrint omtalas som drogliberalt. Något som satte stopp för en spelning i Växjö 2011.

Bandet själva uttryckte då i ett SVT-inslag att det var nog inte musiken om cannabis som låg till grund för polisens agerande utan att det var bandets samhällskritik som retat polisen. 

Under Grammisgalan i februari rökte bandet på öppet. Samma månad spelade Labyrint på Villa Strömpis i Örebro utan komplikationer, men vid en spelning i Karlstad förra månaden omhändertogs en bandmedlem och en gästartist för tillnyktring hos polisen.

Men Örebropolisen hävdar att kravet på antalet vakter i Kumla endast har att göra med med hur den lokala publiken tidigare agerat.

Har detta ingenting att göra med att polisen i Växjö och Karlstad tidigare försökt stoppa, och stoppat, bandet?

– Jag vet inte varför de har försökt stoppa dem egentligen, säger Christer Hjärtmyr, chef för tillståndsenheten i Örebro.

– Det bygger på vad man tror om ordningen, på situationen. Det är klart det grundar sig på information från andra ställen där det har varit liknande konserter.

Nicklas Högberg köper inte polisens resonemang.

– Det är ju Kumla, det kommer ju samma folk oavsett, personer i 30-års åldern med villaförklarar Nicklas som sålt många biljetter till sina vänner.

NA har sökt bandet för en kommentar.

FAKTA: LABYRINT

En av medlemmarna, hiphoparen ”Aki” har under vintern legat på listorna med singeln ”Där solen går ned” tillsammans med Kapten Röd.

Låten har legat 15 veckor på Digilistan, listan som sammanställer nedladdad musik, och som presenteras i P3 på söndagar. Som högst nådde låten 15:e plats.

Singeln låg också etta på branschorganisationen ”Grammofonleverantörernas förenings” säljlista i tre veckor. Vilket är rekord för en svensk hiphop-låt.

Labyrint är ett hiphop-band från Uppsala.