Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nota: 3 100 kronor

Efterspelet till ÖSK:s segermatch mot Syrianska handlade mest om bråk och stök. Trots det blir polisnotan inte mycket dyrare än ett helårsabonnemang på sittplatsläktaren.
– Vi kommer att fakturera ÖSK precis som det var sagt inför matchen, säger polisens pressansvarige Torbjörn Carlson.

Och hur mycket blir det?– 3100 kronor. Totalt kostade insatsen mycket mer, naturligtvis. Men nu blir det den summan.

Det låter som ett bra pris för er bevakning?– Ordningen ute på gator och torg ska polisen stå för och inte klubben. Men sen var vi också sena med beslutet kring detta. Det är ju första gången vi tar betalt så nu fick det bli så.

Så ÖSK kan räkna med en dyrare nota i framtiden?– Det beror på bevakningen som vi tvingas ha, menar Carlson.

Få har nog missat att Rikspolisstyrelsen har beslutat att de allsvenska klubbar som drivs som aktiebolag självt ska stå för kostnaderna för polisbevakningen.

ÖSK är ett aktiebolag och nu kommer som sagt den första notan.

– Vi vill ta betalt därför att riksdagen genom ordningslagen har sagt att vi ska göra det. Vi har ingen valmöjlighet. Det är en demokratiskt beslutad lag som polisen bara har att rätta sig efter, säger Lars Tonneman, chef för polisrätt inom polisen, till Ekot.

Men var gränsen ska gå för den betalda bevakningen är oklar. Dessutom beslutade polisen i Stockholms län att Djurgården inte behöver betala polisbevakningen i samband med derbyt mot AIK förra veckan. Trots Rikspolisstyrelsens direktiv och trots att Djurgården drivs som aktiebolag.

Anledningen är att polisen i Stockholm tolkar lagen annorlunda än Rikspolisstyrelsen.

– Lagen säger inte att vi ska eller måste ta betalt utan bara att vi har möjlighet att göra det, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen till TT.

Björn Åqvist är ordförande i ÖSK Elitfotboll AB och han ställer sig frågande till att ÖSK ska betala.

– Det viktiga är att alla behandlas lika och tar samma ansvar. Och att det skapas ett regelverk kring detta som gör att vi vet vad som gäller.

Så ni vet inte vad som gäller?– Nej och det verkar inte polisen veta heller, menar Åqvist och refererar till Stockholmspolisens agerande.

ÖSK och Kubanerna har jobbat hårt med att få bort de våldsamma elementen från fotbollen. Samtidigt utspelade sig scener inför fredagsmatchen som får vanliga örebroare att tveka inför att gå på fotboll.

– Känner man obehag efter det som hände på stan i fredags så är det fullt förståeligt och beklagligt.

FAKTA: Aktiebolag ska betala polisen

Bakgrunden till diskussionen om polisnotan är den fakturering som polisen i Västra Götaland gjorde till Örgryte IS efter matchen mot Hammarby i Superettan i fjol.

Kammarrätten beslutade i början av februari att polisen hade rätt att kräva pengar av Örgryte och därmed är det öppet för polisen att fortsätta göra så mot de klubbar som drivs som aktiebolag.