Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nya radiosystem"Rakel" fungerar dåligt

Polisens nya radiosystem Rakel fungerar dåligt enligt en ny undersökning.
Till sommaren införs systemet i Örebro län.
– Jag är glad att vi är bland de sista som får det, säger Örebropolisens presstalesman Torbjörn Carlson.

Enligt undersökningen går inte alla larm fram och täckningen och hörbarheten är dålig. Undersökningen är gjord bland 150 skyddsombud i fem olika polismyndigheter runt om i Sverige. 49 procent av skyddsombuden anser att ljudkvalitén är dålig och 47 procent anser att poliserna inte har fått tillräcklig utbildning i Rakel.

– Ytterst är detta är en fråga om våra medlemmars säkerhet. Fungerar inte radiokommunikationen så kan det i värsta fall leda till att poliser inte får hjälp om de hamnar i ett nödläge, säger Anna Nellberg, nationellt huvudskyddsombud och ledamot i Polisförbundets förbundsstyrelse.

Rakel infördes för två år sedan i vissa län. Till sommaren är tanken att systemet ska införas i Örebro län.

Örebropolisens presstalesman Torbjörn Carlson är medveten om kritiken som har framförts mot det nya radiosystemet under de senaste åren.

– Just därför är jag glad att vi är bland de sista som får det. För jag hoppas att det inte kommer vara lika många problem som tidigare, säger han.

Torbjörn Carlson vill inte kommentera den kritik som har framförts mot Rakel – men han betonar att polisen i Örebro län är positiv till systemet.

Den största skillnaden mot dagens nuvarande radiosystem är att Rakel inte går att avlyssna.

– Just säkerheten är det viktigaste för oss. Om vi åker på ett larm så ska inte våra motståndare veta om det och dra fördel av det. Sekretessen är väldigt viktig. Så vi kan tala klarspråk, säger Torbjörn Carlson.