Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisjobbet går långsamt – brotten kan preskriberas

Fotbollssupportrar som var inblandade i det stora bråket på Stortorget för snart två år sedan kan slippa åtal. De har fortfarande inte identifierats av polisen – trots påstötning från åklagaren.

Den 7 augusti har det gått två år sedan Malmösupportrar stormade Satins uteservering på Stortorget där ÖSK:s supportrar hade sin uppladdning. I det stora bråket som uppstod tappade en polis sitt vapen och två personer fick föras till sjukhus.

Efter bråket startade en utredning om våldsamt upplopp och brott mot förbudet att maskera sig på allmän plats. Åklagare Anders Persson har flera filmsekvenser som bevismaterial men behöver hjälp från polisen för att identifiera bråkstakarna.

– Jag stöter på polisen lite då och då, men det verkar inte hända ett skit. Vad gäller maskeringen ser det ut som att de kommer undan, säger han.

Gränsen är två årPreskriberingstiden för brottet är nämligen två år. Det betyder att Anders Persson bara har ett par veckor på sig att väcka åtal, annars går de misstänkta fria.

– Det ser mörkt ut, det här är ett exempel där polisen får skämmas, säger Mats Nylén, presstalesman för Örebropolisen.

Flest MalmösupportrarI huvudsak är det Malmösupportrar som misstänks för att ha brutit mot maskeringsförbudet, och Örebropolisens avdelning för grova brott har därför kontaktat supporterpolisen i Malmö för att få hjälp med identifieringen.

– Vi har stött på flera gånger, men har trots det inte fått något svar. Han som handlägger ärendet har varit supporterpolis tidigare, men jobbar nu med underrättelseverksamhet i Skåne, säger Mats Nylén.

Åklagaren har däremot fortfarande möjlighet att väcka åtal för våldsamt upplopp om supportrarna identifieras eftersom preskriptionstiden för det brottet är längre.