Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik är ett sätt för Ia att förändra

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon har alltid försökt få människor att tänka på hur våra resurser används, men att det var ett politiskt arbete har Ia Malmqvist insett först på senare år.

En tidig vårsol värmer växthuset inne på gården. Under vintern är det ett uterum med bord och stolar, men snart ska golvet plockas bort och det blir odlingslotter för hyresgästerna. Här trivs miljöpartisten Ia Malmqvist.

– Där är min lott, du sitter nästan på den, säger hon och låter förväntansfull inför den lilla vårsådden.

Ia Malmqvist förklarar att hon nog alltid har jobbat politiskt, men inte riktigt fattat det eller sett sitt engagemang på det viset.

– Jag har alltid försökt att få människor att tänka på hur man använder sin olika resurser. Hur man äter, hur man mår, hur man lever och hur man är mot varandra. Till slut trillade det på plats när jag kom på att börja med politiken.

Medlem i partiet blev hon redan 2002, men det dröjde några år innan det blev ett besök i partilokalen för att vara med på ett möte.

– Då kände jag att det här kanske inte var så dumt. De här människorna tycker som jag har tänkt. Det var schyssta åsikter. Det var lite grand som att komma hem.

Vad är din drivkraft i politiken?

– Att någonstans försöka att förändra världen till det bättre. Att vi tillsammans kan leva bättre med varandra.

Vad är bra?

– Att vi på ett bättre sätt är rädd om de resurser vi har. Att man tänker sig för hur man använder naturen och hur man är mot varandra.

Om du inte ägnade dig åt politik, vad skulle du göra då?

– Vet inte. Det spelar egentligen ingen roll, för vad jag än gör så håller jag på med politik, känns det som. Eftersom jag har hållit på så länge med den här känslan att vi måste ha det bra, säger hon och fortsätter:

– Jag har min tjänst kvar på Clarion och är hotellmänniska. Det är mycket möjligt att jag skulle gå tillbaka dit och starta ett miljöarbete där.

Fast hon är inte låst till att att nödvändigtvis jobba på hotell, utan är öppen för många olika typer av jobb.

– Något som gör gott. Sedan brukar jag säga att jag skulle vilja bli kranförare. Det är ett sånt yrke som jag tror skulle vara kul. Lyfta grejer och samarbeta med dem där nere.

En av de viktigaste uppgifterna för en politiker är att få ut sitt budskap. Det är också det svåraste i den rollen, anser Ia Malmqvist.

– Att få folk att förstå att man måste ändra sitt beteende. Vi inte kan hålla på så här med miljön. Det är nog det svåraste.

När är det roligt att vara politiker?

– Det är när man får folk att fatta budskapet, när det trillar ned. Vi skiter i flygresan till Paris och tar tåget till Kebnekaise i stället eller går ut i skogen.

Vad tänker du när folk klagar på politiker?

– Det brukar de göra direkt till mig, och då brukar jag säga att det är jättebra. Berätta mer hur du tycker och tänker. Sedan tycker jag att folk ska engagera sig om de klagar. Det var så jag tänkte, att det händer för lite i miljöpolitiken och därför engagerade jag mig.

Hur mycket är grundideologi och hur mycket handlar om att var pragmatiskt i kommunpolitiken?

– Jag är mer ideolog än strateg kan man säga

Hur mycket ideologi kan man offra för att få ihop en majoritet i kommunen?

– Ingenting. Nämen, man vill väl inte offra någonting. Det är väl där det kommer, det där som jag sa tidigare, att vi måste få andra politiker att fatta att det här med miljön är viktigt. Vi kan inte hålla på så här. Vi kan inte hålla på att köra bil hur mycket som helst.

Samtidigt är hon självklart medveten om att en politisk majoritet kräver samarbete med andra partier.

– Vad som händer efter valet i höst är helt öppet för oss. Det enda som vi säger är att vi inte sitter ihop med Sverigedemokraterna, annars är det helt öppet. Det handlar om att titta på hur vi får igenom vår gröna politik, vad som är viktigt. Men det är inte jag eller Fredrik Persson (han toppar partiets andra vallista) som bestämmer det utan det är medlemmarna som bestämmer vad som är viktigt.

Vad kommer valet i Örebro 2014 att handla om med tre ord?

– Skola, klimat, miljö.

Vilka är de viktigaste utmaningarna?

– Framför allt klimatarbetet. Att få ihop näringslivet med klimatpolitiken. Vi vill se ett klimatkontor som håller på med näringslivsfrågor och småföretag, och där tror jag också att vi kan få en utväxling så att vi kommer i gång med att skapa jobb, förklarar Ia Malmqvist och fortsätter:

– Jag tror att på att få ihop staden på ett klimatsmart sätt. Hållbart, är kanske ett bättre ord. Och jag tycker inte att det är hållbart att öppna fler gator för biltrafik i staden.

Ia Malmqvist (MP)

Familj: sambo Janne, katten Stina, några akvariefiskar.

Ålder: 51 år.

Jobb: När jag var 20 flyttade jag till Åre för att åka skidor. Då jobbade jag på hotell, reception, skidskola och skidbod. Sedan gick jag högskola i Östersund, läste personal: Flyttade tillbaka 2000 och var med och startade upp Radisson Sas, som det hette då.

Uppväxt: Eklunda i Sörby.