Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik med en god samtalston

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Politiken i Ljusnarsbergs kommun känneteckans av det goda samtalsklimatet mellan partierna. Det är i alla fall den bilden kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) har när hon blickar in i backspegeln över de senaste fyra åren.

Socialdemokraterna (S) i Ljusnarsbergs kommun har under den innestående mandatperioden samarbetat med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) inom ramen för en valteknisk samverkan.

– Det har fungerat jättebra. Det underlättar att vi ligger ideologiskt nära varandra, säger Ewa-Leena Johansson (S) men tillägger att det ibland, på lokal nivå, är viktigare med god personkemi än rätt partitillhörighet.

Men även om S, V och MP tillsammans har mandat nog för egen majoritet så understryker Ewa-Leena Johansson att alla partier är viktiga i kommunpolitiken.

– I en sådan här liten kommun måste man jobba tillsammans, vi är för små för att ha stridigheter med varandra, säger hon och understryker att även det fungerat fint.

– Alla här tar ansvar för kommunens bästa. Det är ett bra samtalsklimat där man lyssnar på varandra.

Om den goda tonen kommer att hålla i sig efter valet på söndag törs hon inte sia.

– Det är personrelaterat och det blir ju en ny grupp efter valet, jag vet inte ens om jag kommer fortsätta.

NA frågade politikerna i Ljusnarsberg vilka de kan tänka sig att samarbeta med efter valet på söndag. Och om det finns någon de absolut inte kan samarbeta med. I bildspelet till höger kan du läsa vad de svarade.

Ljusnarsbergs kommunpolitik

I Ljusnarsbergs kommunfullmäktige sitter 31 ledamöter.

I valet 2010 fördelades de platserna enligt följande:

Moderata Samlingspartiet (M) 5 mandat.

Centerpartiet (C) 4 mandat.

Kraftsamling för Ljusnarsberg (KFL) 2 mandat.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna (S) 13 mandat.

Vänsterpartiet (V) 3 mandat.

Miljöpartiet (MP) 2 mandat.

Sverigedemokraterna (SD) 2 mandat.

S, V och MP har bildat en valtekniskt samverkan.