Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik med en god samtalston

Artikel 226 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Politiken i Ljusnarsbergs kommun känneteckans av det goda samtalsklimatet mellan partierna. Det är i alla fall den bilden kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) har när hon blickar in i backspegeln över de senaste fyra åren.

Annons

Socialdemokraterna (S) i Ljusnarsbergs kommun har under den innestående mandatperioden samarbetat med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) inom ramen för en valteknisk samverkan.

– Det har fungerat jättebra. Det underlättar att vi ligger ideologiskt nära varandra, säger Ewa-Leena Johansson (S) men tillägger att det ibland, på lokal nivå, är viktigare med god personkemi än rätt partitillhörighet.

Men även om S, V och MP tillsammans har mandat nog för egen majoritet så understryker Ewa-Leena Johansson att alla partier är viktiga i kommunpolitiken.

– I en sådan här liten kommun måste man jobba tillsammans, vi är för små för att ha stridigheter med varandra, säger hon och understryker att även det fungerat fint.

– Alla här tar ansvar för kommunens bästa. Det är ett bra samtalsklimat där man lyssnar på varandra.

Om den goda tonen kommer att hålla i sig efter valet på söndag törs hon inte sia.

– Det är personrelaterat och det blir ju en ny grupp efter valet, jag vet inte ens om jag kommer fortsätta.

NA frågade politikerna i Ljusnarsberg vilka de kan tänka sig att samarbeta med efter valet på söndag. Och om det finns någon de absolut inte kan samarbeta med. I bildspelet till höger kan du läsa vad de svarade.

Ljusnarsbergs kommunpolitik

I Ljusnarsbergs kommunfullmäktige sitter 31 ledamöter.

I valet 2010 fördelades de platserna enligt följande:

Moderata Samlingspartiet (M) 5 mandat.

Centerpartiet (C) 4 mandat.

Kraftsamling för Ljusnarsberg (KFL) 2 mandat.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna (S) 13 mandat.

Vänsterpartiet (V) 3 mandat.

Miljöpartiet (MP) 2 mandat.

Sverigedemokraterna (SD) 2 mandat.

S, V och MP har bildat en valtekniskt samverkan.