Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik med en god samtalston

Artikel 226 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Politiken i Ljusnarsbergs kommun känneteckans av det goda samtalsklimatet mellan partierna. Det är i alla fall den bilden kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) har när hon blickar in i backspegeln över de senaste fyra åren.

Annons
Samarbeten. Ewa-Leena Johansson (S) är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg. Hon är nöjd med hur både majoritet och opposition har samarbetet den senaste mandatperioden.Arkivfoto: Anders Almgren

Socialdemokraterna (S) i Ljusnarsbergs kommun har under den innestående mandatperioden samarbetat med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) inom ramen för en valteknisk samverkan.

– Det har fungerat jättebra. Det underlättar att vi ligger ideologiskt nära varandra, säger Ewa-Leena Johansson (S) men tillägger att det ibland, på lokal nivå, är viktigare med god personkemi än rätt partitillhörighet.

Men även om S, V och MP tillsammans har mandat nog för egen majoritet så understryker Ewa-Leena Johansson att alla partier är viktiga i kommunpolitiken.

– I en sådan här liten kommun måste man jobba tillsammans, vi är för små för att ha stridigheter med varandra, säger hon och understryker att även det fungerat fint.

– Alla här tar ansvar för kommunens bästa. Det är ett bra samtalsklimat där man lyssnar på varandra.

Om den goda tonen kommer att hålla i sig efter valet på söndag törs hon inte sia.

– Det är personrelaterat och det blir ju en ny grupp efter valet, jag vet inte ens om jag kommer fortsätta.

NA frågade politikerna i Ljusnarsberg vilka de kan tänka sig att samarbeta med efter valet på söndag. Och om det finns någon de absolut inte kan samarbeta med. I bildspelet till höger kan du läsa vad de svarade.

Ulf Hilding, Moderaterna:– Vi har inte diskuterat det än, det är väldigt oklart hur valet slutar. Den största osäkerheten är SD som kan komma att bli ett stort parti. För våran del så kan vi inte tänka oss att samarbeta med SD. Jag har pratat med de fem personer som finns på deras lista och de är helt övertygade om att de kommer in alla fem, då blir det ett helt nytt läge för oss.
Hans Hedborg, Centerpartiet: – Vi har inte tagit upp det än, vi avvaktar valresultatet. Det är klart, vi samarbetar ju inom Alliansen på riksnivå och vi står väl närmast den kanten här med. Men vi avvaktar söndagen och jag vill inte uttala mig om det är något parti som vi inte kan tänka oss att samarbeta med.
Natalie Peart, Miljöpartiet – Det är omöjligt att säga innan valresultatet är klart. Vi har samarbetat med S och V denna mandatperiod och det har fungerat bra. Men de säger ju att i krig, kärlek och politik är allt tillåtet så jag har förstått att på måndag är alla tidigare bråk och löften glömda. SD kommer vi inte samarbeta med under några som helst omständigheter.
Ewa-Leena Johansson, Socialdemokraterna – Vi har haft möten med V och MP där vi har sagt att vi inte tar ut något i förskott även om vi gärna fortsätter samarbeta. Men vi tar varken ut en seger eller förlust, vi går in öppet i det här valet. Det är förstås vissa partier som står väldigt långt ifrån våra grundideologier, vi får avvakta och se var som händer.
Astrid Dahl, Vänsterpartiet: – Vi vill gärna veta hur det går först så vi ska träffas efter valet och diskutera det. Samarbetet mellan oss, S och MP har fungerat väldigt bra, med ett ständigt givande och tagande. Men som sagt man vet ju inte alls hur det kommer gå i valet. SD kan vi inte tänka oss att samarbeta alls med.
Henk Bijloo, Folkpartiet: – Det är ganska givet att vår första tanke är ett samarbete med allisanspartierna. Sen har även MP en del bra förslag vad gäller vår hjärtefråga, skolan. Vi har varit väldigt tydliga med att det inte finns någon möjlighet att vi skulle kunna samarbeta med partier som inte delar våra grundvärderingar, till exempel SD.
Ronnie Wegerstedt, Sverigedemokraterna: – Vi kan tänka oss att samarbeta med de partier som ger något tillbaka. Vi vet att några partier säger att de stänger dörren till samarbete med oss men vi har ett ganska stort förtroende bland väljarna i Ljusnarsberg och vi kan tänka oss att samarbeta med alla, det handlar om att ge och ta.

Ljusnarsbergs kommunpolitik

I Ljusnarsbergs kommunfullmäktige sitter 31 ledamöter.

I valet 2010 fördelades de platserna enligt följande:

Moderata Samlingspartiet (M) 5 mandat.

Centerpartiet (C) 4 mandat.

Kraftsamling för Ljusnarsberg (KFL) 2 mandat.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna (S) 13 mandat.

Vänsterpartiet (V) 3 mandat.

Miljöpartiet (MP) 2 mandat.

Sverigedemokraterna (SD) 2 mandat.

S, V och MP har bildat en valtekniskt samverkan.

Annons