Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker, agera mot elsparkcyklarnas intåg i Örebro

Dagen som många har fruktat har nu kommit. Den fina stadsbild som vi har i Örebro har kommer nu förändras (för alltid?). Örebro som vi kände vår älskade stad kommer inte bli som förr.

En ruggig måndagskväll dök de upp från ingenstans, nu kommer det komma fler och fler företag som placerar ut dessa odågor till transportmedel. Vi som varit i Stockholm eller Göteborg den senaste tiden vet hur det ser ut på gator och torg. Elsparkscyklar ligger dumpade på trottoarer på nästan varje gata. Tillgängligheten är hotad! För vad? Ett alternativt transportmedel? Vi har redan flera bra alternativ till transport så som cykel och buss.

Elsparkscyklar har en livslängd på högst en månad. De är inte anpassade för uthyrning, utan för privat bruk. Är det då ett miljövänligt transportalternativ? Nej! Forskning visar att en elsparkscykel är värre miljömässigt än vad en fullsatt dieselbuss är. Tillverkningen (de flesta är massproducerade i Kina) och den fordonsflotta som krävs för att samla in de trasiga och urladdade elsparkscyklarna står för mycket stort utsläpp. De kan knappast ses som ett miljövänligt alternativ. Samma forskning visar också att det inte är kortare bilresor som de ersätter utan främst två transportsätt med väldigt låg miljöpåverkan, promenad eller cykel. Om politikerna i Örebro är seriösa med deras ambition om att Örebro ska vara tillgängligt stad med miljöfokus är dags att agera!

Förbjud elsparkscyklar omgående!

”D.G”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel