Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i bråk på fullmäktige

Alla partier i landstingsfullmäktige tycker att papperslösa flyktingar ska ha rätt till vård på samma villkor som alla andra. Alla utom Sverige-demokraterna. Men igår sprack partilinjen inför öppen ridå på landstingsfullmäktige.

Papperslösas rätt till sjukvård på samma villkor som alla andras har varit omdebatterad i flera år. Olika landsting har skapat olika regler i väntan på nationella riktlinjer från regering och riksdag.

Men riktlinjerna har uteblivit. I går tog landstingspolitikerna i fullmäktige beslut i frågan

Det var på initiativ av centerpartisten Maria Rönnbäck. Hennes motion om att landstinget bör skapa lika regler för alla skulle betyda en skrotning av landstingets gamla regel där papperslösa betalar fullt pris.

Tog avstånd

Alla partierna stödde innehållet i motionen, utom Sverigedemokraternas David Kronlid.

Han tog avstånd från att skapa lika regler för alla och talade emot innehållet i Maria Rönnbäcks motion.

– Det här liknar bistånd egentligen, sa han bland annat.

Ändå ville han yrka bifall till motionen med motiveringen:

– Vi sverigedemokrater tycker att detta kan utredas lite.

”Tala om vad du vill”

Då tände moderaternas ledare Kent Persson till.

– Vi vill utreda frågan i syfte att ge alla människor vård på lika villkor och du argumenterar emot att de ska få det. Då tycker jag i ärlighetens namn att du ska tala om för väljarna vad du vill. Tycker du att det är fel ska du yrka avslag på motionen.

Kent Persson fick applåder efter sitt tal.

Sedan underströk de övriga partiföreträdarna att de stödde förslaget och att de yrkade bifall.

Tog avstånd från partikamrat

Då gick sverigedemokraternas Lennart Johansson upp i talarstolen. Han tog avstånd från vad David Kronlid sagt och stödde både motionens innehåll och ett bifall.

–Min partikamrat har en tendens att dra saker in absurdum. Det här handlar om så mycket mer än juridiska och andra hänsyn. Jag är övertygad om att våra väljare delar min syn och jag vill yrka bifall till motionen, sa han.

Det gick ett sus genom fullmäktige. Socialdemokraten Britt Öhman avslutade debatten genom att öppna för om David Kronlid ville ändra sig. Det fick hon inget gehör för.

Frågan röstades igenom enhälligt.