Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker: "Skippa aborterna, tjejer"

Örebro läns landsting (ÖLL) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) bryr sig inte om att den rutinmässigt insamlade abortstatistiken är så bristfällig, att det inte går att dra några vetenskapligt underbyggda slutsatser utifrån den om orsaker till variationer i abortfrekvensen. Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att just subventioner av preventivmedel leder till minskad abortfrekvens. Däremot finns det belägg för att p-pilleranvändandet leder till ökad smittspridning.

ÖLL och SKL tycks inte ha tagit till sig den problematik som Smittskyddsinstitutet brottas med och vad de långsiktiga konsekvenserna av ökad smittspridning kan leda till. Det förefaller som om det var viktigare att skydda kvinnorna mot graviditet än, att skydda dem mot smitta.

Inget ansvar avkrävs männen. ”Killar räknar med att man skyddar sig” och ”Gratis preventivmedel för alla upp till 25 år har gjort att hälften av länets tjejer nu har ett utskrivet recept” är några av rubrikerna de senaste dagarna. Den senare får det dessutom att låta som om det vore ett sedan länge eftersträvat planmål.

 Att landstinget därigenom har åsidosatt vetenskap och beprövad erfarenhet, samt nonchalerat sin egen värdegrund ”Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling” tycks inte ha belastat beslutsfattarnas samveten.

Mormor och morfar i politiken är snälla på mor- och farföräldrars vis och tycks resonera som så, att barnbarnen måste få ha lite kul de också, även om det inte längre är som på det progressiva 60-talet. Men – hej å hå! Knulla på! Landstinget finns nära medborgarna genom hela livet.

Men dagens ungdomar har det problematiskt. Allt fler lämnar skolan utan grundläggande kunskaper. Många utbildningar leder i valfrihetens namn bara fram till icke efterfrågade kvalifikationer. Ungdomarna har fått en allt längre väg att vandra för att kunna meritera sig inför arbetslivets krav. Inga barn får tillåtas komma i vägen och fördröja den processen.

Resultatet har också blivit, att medelåldern för förstföderskor börjat närmar sig de trettio. Sedan blir det inte så mycket tid och plats kvar för så många fler barn innan familjens ekonomi sätter stopp, eller innan klimakteriet sätter in.

Så en fråga till alla kvinnor under 25 år, som är för blyga för att våga fråga efter kondom, men för kåta för att låta bli –har ni inte tänkt på, att ni skulle kunna göra som den andra hälften av länets tjejer? Skippa p-pillrens ”alltid redo”, betvinga kättjan, granska grabben och låta honom tråna ett tag tills ni vet vad han går för. (Den man, som inte klarar av att skjuta upp behovstillfredsställelsen är ofta illa ute i många olika sammanhang, så den mannen bör ni i alla fall ändå undvika.) Ni kunde ju även skippa aborterna och skaffa er de barn ni förmodas vilja ha, nu när ni är unga och har all tid i världen till att ta hand om dem. (Jag utgår ifrån, att gratis förmåner riktar sig i första hand till verkligt behövande, i detta fall arbetslösa ungdomar.)

Med dagens arbetsmarknadspolitik lär ni nog få vänta flera år innan ni har fått ett riktigt arbete. Barnen skulle kanske till och med hinna upp i skolåldern innan mamma (och pappa) behövde kila iväg till ett riktigt jobb. Varför handlar ni inte politiskt i privatlivet, gör dygd av nödvändigheten och fyller tiden med något så meningsfullt, som verkligt vuxenblivande? Dessutom skulle ju barnen få tillgång till unga fräscha föräldrar, som stod dem närmare mentalt och som inte tyngdes av yngre medelålders kvinnor och mäns bekymmer över höga studieskulder och avbetalningar, arbetsresor, dagishämtningar och allt annat pusslande. Utan kreditvärdighet och banklån skulle ni förmodligen även kunna komma ut som skuldfria. Med barnafödandet bakom er, så skulle ni sedan ha det lite lättare i konkurrensen om arbetstillfällena.

Anders ÖstlundOppositionsråd (SD)

Örebro läns landsting

MER LÄSNING

NA:s ledarskribent Amanda Björkman: "Östlunds text osar ogenerat kvinnoförakt"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel