Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vill kunna straffa journalister: "Är Nordkorea verkligen Sverigedemokraternas drömmodell?"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Journalister som är partiska ska straffas. Det anser Sverigedemokraternas Linus Bylund i en intervju med tidningen Fokus. Han vill att journalister ska kunna få löneavdrag eller få sparken om de inte är tillräckligt oberoende i sin journalistik. Det är ett häpnadsväckande uttalande som än en gång visar att det finns krafter i det politiska toppskiktet i Sverige som jobbar för att montera ned demokratin. Det visar också att det finns politiker som inte förstår hur svensk media arbetar eller hur journalistiken fungerar i ett demokratiskt samhälle.

Linus Bylund sitter på Sverigedemokraternas mandat i den ägarstiftelse som ytterst styr de tre public servicebolagen, Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio. I intervjun framgår att han vill slå ihop och banta de tre bolagen. Han vill också skrota statens filmstöd och det presstöd som betalas ut till många av landets tidningar. Dessutom vill Linus Bylund införa personliga repressalier mot journalister som han tycker agerar partiskt i sin rapportering. Granskningsnämnden, som tar emot anmälningar om till exempel opartiskhet, ska få mandat att straffa journalister, enligt Bylund.

”Jag säger inte att vi ska sparka ut varenda journalist som inte gör som jag säger, uttrycker Linus Bylund i intervjun för att senare förtydliga vad han menar ”Det hotet måste finnas där”.

Det är väl ändå så att det är journalisterna som ska granska politikerna och inte tvärtom

Det är lite som att jag får nypa mig i armen. Är det Sverige 2020? Eller är det en politiker i Nordkoreas ledning som uttrycker sig? För det är väl ändå så att det är journalisterna som ska granska politikerna och inte tvärtom. Det bekymrar mig och många andra i branschen att den här typen av idiotier ändå seglar upp då och då. Nyligen ville Sverigedemokraterna kalla upp cheferna för public servicebolagen till riksdagen då de ansåg att bolagen brustit i sitt uppdrag att vara opartiska i sin rapportering. Detta samtidigt som det i public servicebolagens sändningstillstånd tydligt står att politiker har ett ansvar att respektera mediesystemet och hålla en armlängds avstånd till oberoende mediebolag som har i uppgift att granska dem.

Regeringen borde för länge sedan ha sparkat ut honom från Sverige.

Vi har under flera år sett hur pressfriheten monteras ned i flera länder i Europa. I till exempel Polen är det staten som bestämmer vilka tv-nyheter som ska läsas upp. Samma trend finns i länder som Ungern, Turkiet och Ryssland. Journalister trakasseras och i vissa fall även fängslas om de skrivit något som inte passar. Det är bedrövligt. I Sverige har vi dessutom en kinesisk ambassadör som gör allt i sin makt för att försöka påverka svenska medier. NA är ett av dem. Regeringen borde för länge sedan ha sparkat ut honom från Sverige.

Sverige har en pressfrihet som vi ska vara stolta över. Meddelarskydd och offentlighetsprincipen gör att brister kan avslöjas och komma fram i ljuset. Det är fritt fram att granska makten, politikerna och politiken. Utan den möjligheten blir det fritt fram för politikerna att missbruka makten och göra vad de vill. Det är så det fungerar i diktaturer som Nordkorea och Kina. Det verkar uppenbart vara en drömmodell för Sverigedemokraterna?