Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna kommer undan

Jag måste få tycka till om debatterna och skriverierna som har varit i olika medier gällande åldringsvården. Jag är själv undersköterska och arbetar på ett äldreboende och vi gör så gott vi kan med de resurser som finns.

Jag tycker att debatten ofta är missriktad, då de som verkligen kan göra något åt situationen (politikerna) inte behöver möta misstänksamma anhöriga, arga brukare och all negativ kritik ifrån medierna.

Det är inte nog med att vi gör så gott vi kan för att få allt att gå ihop med stress och en usel lön som tack. Vi blir nedvärderade och misstänkliggjorda redan ifrån början.

Jag förstår och tycker också att det är bra att missförhållanden av olika slag kommer fram. Men jag tycker att politikerna kommer för lätt undan.

Det ska hela tiden sparas och det dras ned på personalen. Då är det inte konstigt om det blir sämre vård i slutändan. Men det vill inte politikerna hålla med om – de påstår att vi ska kunna ha lika bra vård med färre personal.

Vill vi ha bättre åldringsvård i framtiden krävs en annan inställning till yrkeskåren redan ifrån början:

1. Börja med att värdesätta undersköterskor med flera = värdig lön.

2. Ge oss personal, så att vi kan bedriva den vård som pensionärerna förtjänar.

3. Ge oss lite uppskattning ibland, till exempel bjuda på julbord.

Jag tror också att om man frågar människor i allmänhet om de är beredda att lägga lite mer skattemedel på pensionärerna, så svarar de flesta att de är det. Men det är politikerna som bestämmer och det är de som sitter på skattemedlen och de har bestämt att fördelningen ska vara så här. Tänk på att vi som jobbar med äldrevård, och tycker om det vi gör, också är frustrerade över hur det är.

Det är bara att hoppas att det finns människor framöver som orkar och vill arbete inom åldringsvården, men jag råder ingen att börja, om jag får frågan som läget är nu, trots att jag älskar ”mina” gubbar och gummor!

Örebro

”Besviken undersköterska”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel